”Alla ska få den vård de har rätt till”
Sara brinner för mänskliga rättigheter och blir lycklig när kollegor gör det lilla extra för att hjälpa en enskild individ.
Sara är tandläkare i grunden och arbetet för utsatta människor var från början ideellt, men har kommit att bli en självklar del i yrkesuppdraget. Idealen har funnits sedan barnsben.
– Mina föräldrar lärde mig aldrig att det är skillnad på folk och folk, och det hade de rätt i, säger hon.
Sara började arbeta på Folktandvårdens administration 2016 då det fanns ett stort behov av samordning av vård för nytillkomna flyktingar.
– Det är viktigt att vi tillvaratar de rättigheter som människor har. Folktandvården har enligt lag uppdraget att alla människor som behöver akut tandvård ska erbjudas det. Det gäller alltid under alla omständigheter.
När Sara senare blev klinikchef i Bergsjön ville hon ha kvar uppdraget som sakkunnig kring asyl- och flyktingfrågor inom Folktandvården.
– Nu innebär det bland annat att jag är frågelåda för andra i organisationen. De ringer mig och undrar till exempel hur de ska agera när det kommer till människor som inte har svenska personnummer men är i behov av vård.
Som allra gladast blir Sara just när hon märker att hennes medarbetare kan tänka sig att göra något extra för att hjälpa en enskild individ. Hon beskriver det som en stark upplevelse att få möta hur Folktandvårdens värdegrund är djupt förankrad hos alla som arbetar där.
– Det finns en grundläggande vilja att hjälpa och ge människor den vård de har rätt till. Jag märker det hela tiden när jag föreläser, träffar nyanställda eller i samtal med kollegor, säger Sara.
Höga mål och nya vägar
I Bergsjön talas 140 språk och många kommer från bakgrunder där kunskapen om karies och munhälsa är låg. Sara jobbar mycket i samverkan med andra aktörer som skola, förskola och religiösa samfund, och håller mingelträffar på torget för att nå så många som möjligt.
– Målet med mitt klinikchefskap i Bergsjön är att 80 % av alla sexåringar ska vara kariesfria när jag går i pension, säger Sara.
Siffran är i linje med WHO:s mål och på ungefär samma nivå som Västra Götalandsregionen i stort (81,4 %). Nu är 56 % av sexåringarna i Bergsjön kariesfria, men Sara ser en positiv utveckling i området och hon kan tänka sig att prova nya vägar för att komma framåt.
– En grej som jag tror på är tandborstning någon annan stans än hemma, att man borstar en gång under sin skol- eller förskoledag. På gruppnivå hade det gett jättestor effekt.
Sara ser många möjligheter att uppnå resultat och arbeta hälsofrämjande inom Folktandvården eftersom organisationen i kraft av sin storlek har ett så stort inflytande.
– Här finns muskler, en superkapacitet. Vi har i princip experter på allting och en hel enhet som är experter på folkhälsa. Det är utmärkt.
Sara Rangmar, 50 år
Vad: Klinikchef, tandläkare och sakkunnig inom asyl- och flyktingfrågor.
Var: Folktandvården Bergsjön och tillfälligt också Kortedala, Göteborg
Tid inom Folktandvården: 27 år
Fritid: Stickar och läser böcker. Aktiv inom DHB Västra, en organisation för barn med dövhet, hörselnedsättning eller språkstörning och deras familjer.