Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Här stagnerar jag aldrig, jag lär mig hela tiden nytt” 

För Julia kretsar jobbet kring dentala implantat. Egen forskning på området kombinerar hon med kliniskt arbete för att på sikt bli specialisttandläkare.

Det fanns inte en tanke på forskning när Julia började på tandläkarutbildningen, hon visste inte ens att möjligheten fanns. Men redan under det första året tillfrågades klassen om någon ville assistera en doktorand, och Julia blev nyfiken. 

– Jag tänker att man ska säga ja när möjligheter ges, så jag hoppade på direkt, och det var jättekul!

Idén om ett eget forskningsprojekt föddes i slutet av utbildningen när en klasskompis presenterade sitt examensarbete och Julia fick chans att prata med handledaren.

– När jag uttryckte att ämnet var spännande sa hon ”du kanske skulle forska på det”. Då fick jag upp ögonen för att det faktiskt var något jag kunde göra. 

Nu är Julia mitt uppe i arbetet med den egna avhandlingen som ska upp i december, och efter det kan hon förhoppningsvis titulera sig doktor. Hon forskar på biomaterial i dentala implantat och hur vävnaderna runt om kring påverkas av implantatet.

– Det är viktigt att förstå hur kroppen reagerar på olika typer av material och varför vissa personer får en reaktion och andra inte.

Hon tittar också på vad som händer över tid med de kronor av keramik eller metall som sätts in, till exempel vad de får för slitage.

Kombinerar forskning med kliniskt arbete

Större delen av arbetstiden läggs på forskningsarbetet. Sedan i maj jobbar Julia också kliniskt med oral protetik som meriteringstandläkare på Brånemarkkliniken i Göteborg.

–Ända sedan jag började forska har jag tänkt på att jobba kliniskt med implantat. Det känns väldigt roligt att få göra det nu.

Tjänsten som meriteringstandläkare är ett steg mot att komma in på specialistutbildningen nästa höst. Under handledning får Julia erfarenhet på området. En situation hon är van vid, men från det motsatta hållet. På sin förra arbetsplats, Utbildningskliniken Vuxen, handledde hon studenter och var ansvarig för att vården höll hög kvalitet.

– Nu är jag den på kliniken med minst erfarenhet, och har förmånen att kunna fråga kollegor som har 10-20 års kunskaper på området. Både att lära sig och att lära ut kräver att jag håller mig på topp kunskapsmässigt.

Möjligheten att få utvecklas i jobbet är Julias starkaste drivkraft, tillsammans med att patienterna ska få en bra behandling.

– Här stagnerar jag aldrig, jag lär mig hela tiden nytt. Det är viktigt för mig att utvecklas och det känner jag att jag gör i båda mina roller.

Julia menar att Folktandvårdens storlek innebär en frihet för henne som yrkesperson. Dels för att det finns så många kunniga medarbetare med olika kompetenser att lära sig av, dels för att det alltid finns nya möjligheter inom organisationen.

– Det finns en större bredd här än någon annanstans. Om man vill specialisera sig, jobba med studenter eller forska, så kan man göra det här.

Julia Olander, 38 år 

Vad: Meriteriningstandläkare och doktorand 
Var: Odontologen, Göteborg 
Tid inom Folktandvården: 9 år 
Fritid: Tränar MMA tillsammans med maken och barnen på 5 och 7 år. Tycker om att odla.

Vill du bli en av oss?

I Folktandvården bidrar du till ny kunskap i nära samarbete med akademin och andra aktörer. Här kan du vara med och forma framtiden. Se våra lediga jobb!

Var en del av något större

Möt fler av våra medarbetare som berättar om hur de är en del av något större och bidrar till jämlik hälsa från första tanden till den sista.

Senast uppdaterad: 2023-08-24 13:27