Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En Lisa för tal och tugg

Lisa Bengtsson är logoped på Mun- H-Center, ett nationellt orofacialt (mun och ansikte) kunskapscenter för sällsynta diagnoser och en del av Folktandvården. Hon hjälper människor med att prata, äta och minska salivläckage och tycker att hon har världens bästa jobb.

Vad sysslar en logoped med?

 – Logopeder hjälper personer med tal-, språk-, röst- och ätsvårigheter. På
Mun-H-Center jobbar vi med patienter med sällsynta diagnoser och det innebär att varje patient verkligen är unik med sina särskilda behov. Det gäller att ta reda på hur vi kan hjälpa varje individuell patient. Många barn med sällsynta diagnoser har problem med oralmotoriken. De har svårt att använda musklerna i mun och ansikte för att tala, äta eller kontrollera sin saliv.

Vad gör du då?

– Jag och en tandläkare tittar tillsammans på patientens problem och försöker hitta både en orsak och en lösning. Ibland är det uppenbart, men många gånger kräver det en noggrannare undersökning. Om exempelvis tandläkaren konstaterar att en patients bett är bra, men patienten ändå har problem att tugga maten, tittar jag på funktionen, själva tuggandet. Jag testar till exempel mat med olika konsistenser för att se om något är enklare eller svårare för patienten att tugga. Utifrån det bestämmer vi den fortsatta behandlingen. Systematisk utvärdering av att de insatser vi gör hjälper patienten är också en viktig del i mitt arbete.

Kan man träna upp sin oralmotorik?

– Ja, absolut. Och även små framsteg kan ge stor förbättring i människors liv. Vi arbetar mycket med träning och stimulans i vardagssituationer. När det gäller ätande kan det handla om att tugga lagom utmanande konsistenser eller att aktivt använda musklerna i läpparna för att få i sig mat på en sked istället för att stryka av maten i skeden mot tänderna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får hjälpa människor med så grundläggande saker som att prata, äta och kontrollera sin saliv. Saker som de flesta av oss tar för givna. Sedan tycker
jag om det täta samarbete jag och mina två logopedkollegor har med övriga
professioner på Mun-H-Center och i tandvården och hur alla tillsammans bidrar med sin expertkunskap för att hjälpa patienterna. Och så är det förstås
otroligt givande att få träffa alla fantastiska patienter. Jag har världens
bästa jobb!


Senast uppdaterad: 2016-11-11 15:17