Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lisa, logoped

Lisa är logoped på Mun-H-Center, ett nationellt orofacialt (mun och ansikte) kunskapscenter för sällsynta hälsotillstånd och en del av Folktandvården. Lisa är specialistlogoped inom området sväljning, med inriktning diagnostik och intervention vid orofacial dysfunktion. Hon hjälper människor som har svårt att prata, äta och kontrollera saliv och tycker att hon har världens bästa jobb.

Vad sysslar en logoped med?

 – Logopeder hjälper personer med tal-, språk-, röst- och ätsvårigheter. På Mun-H-Center jobbar vi med patienter med sällsynta hälsotillstånd. Det innebär att varje patient verkligen är unik med sina särskilda behov. Det gäller att ta reda på hur vi kan hjälpa varje individuell patient. Många personer med sällsynta hälsotillstånd har problem med munnens motorik, sensorik eller en annorlunda anatomi. De kan ha svårt att använda musklerna i mun och ansikte för att tala, äta eller kontrollera sin saliv.

Vad gör du då?

– Jag och en tandläkare tittar tillsammans på patientens problem i mun och ansiktsområdet och försöker hitta både en orsak och en lösning. Ibland är det uppenbart, men många gånger kräver det en mer noggrann undersökning. Om exempelvis tandläkaren konstaterar att en patients bett är bra, men patienten ändå har problem att tugga maten, tittar jag på funktionen, själva tuggandet. Jag gör t.ex. kraftmätningar, tuggeffektivitetstest, lyssnar in patientens egen uppfattning om hur det fungerar och patienten får äta mat med olika konsistenser för att jag ska kunna analysera motorik, sensorik och själva ätsituationen ur ett bredare perspektiv. Utifrån resultaten bestämmer vi den fortsatta behandlingen. Systematisk utvärdering av att de insatser vi gör för att hjälpa patienten är också en viktig del i mitt arbete.

Kan man träna upp sin oralmotorik?

– Ja, absolut. Det finns mycket man kan göra och även små framsteg kan ge stor förbättring i människors liv. Vi arbetar mycket med träning och stimulans i vardagssituationer. När det gäller ätande kan det handla om att tugga lagom utmanande konsistenser eller att aktivt använda musklerna i läpparna för att få i sig mat på en sked istället för att stryka av maten i skeden mot tänderna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får hjälpa människor med så grundläggande saker som att prata, äta och kontrollera sin saliv. Saker som de flesta av oss tar för givna. Det händer så mycket inom fältet så det kommer aldrig att bli tråkigt att arbeta med. Sedan tycker jag om det täta samarbete jag och mina logopedkollegor har med övriga professioner på Mun-H-Center och i övriga Folktandvården och hur alla tillsammans bidrar med sin expertkunskap för att hjälpa patienterna till ökad livskvalitet och en med jämlik vård och tandvård. Och så är det förstås otroligt givande att få träffa alla fantastiska patienter. Jag har världens bästa jobb!


Senast uppdaterad: 2023-12-18 17:05