Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Jag fattar allt svårare beslut på egen hand” 

Efter ett drygt år i yrket känner Kevin att han står mer och mer på egna ben. Han tycker att skolan och Folktandvården rustat honom väl.

Kevin pendlar från Göteborg till Trollhättan varje dag och kommer till kliniken i god tid för att komma i ordning för dagens patientmöten. Mycket av förberedelserna gör han dagen innan då han läser på om patienternas besvär, gör research och planerar hur han ska gå till väga om det krävs mer avancerade insatser. I takt med att han fått mer rutin som tandläkare har han också fått ta mer ansvar.  
– I början hade jag en handledare som stöttade i svåra beslut. Det finns fortfarande alltid någon att fråga, men nu kan jag avgöra mer själv, säger Kevin.  
Han läste tandläkarprogrammet i Umeå och kände sig väldigt redo att börja jobba när han närmade sig slutet av utbildningen. 
– Jag var så taggad och det har varit jätteroligt att få komma i gång. 
Det var särskilt en sak han hade längtat efter och som var lite av en symbolhandling första gången han fick göra det.  
– Det bästa med att få jobba på riktigt är att få signera sina egna daganteckningar, säger Kevin med ett skratt. På skolan fick man alltid vänta på en lärare som skulle skriva under, att göra det själv påminner mig om att jag har ett viktigt ansvar.

Digitalt fokus en självklarhet

Första tiden som nyutexaminerad upplevde han som trygg och välordnad. Kevin trivdes med handledningsprogrammets koncept, det erbjöd alltid någon att bolla med och fanns ingen press på intäkt i början.  
Nu jobbar han självständigt och ser fram emot att fortsätta utvecklas i sin yrkesroll. Både genom att få mer rutin i det dagliga arbetet, och genom att fördjupa sig i ämnen han är intresserad av, gå kurser och utbyta erfarenheter med kollegor. Nu ingår han bland annat i en utvecklingsgrupp för digitala vårdmöten där de testar och utvärderar möjligheten att träffa patienter online. Kevin vill förmedla sin kunskap vidare till kliniken och tycker att det ingår i hans roll som nyutexaminerad.  
– Min generation har naturligt ett digitalt fokus, och i skolan har vi fått de senaste vetenskapliga rönen och den nyaste forskningen. Allt det ska vi ta med oss för att uppdatera kliniken vi börjar jobba på.

Kevin Nguyen, 27 år 

Vad: Tandläkare 
Var: Folktandvården Källstorp, Trollhättan 
Tid inom Folktandvården: ”Alla hjärtans dag 2022 började jag jobba” 
Fritid: Har en karaokemaskin hemma och sjunger varje dag.

Vill du bli en av oss?

I Folktandvården får du den bästa starten på ett yrkesliv med många möjligheter. Här finns utrymme för dig att växa. Se våra lediga jobb!

Var en del av något större

Möt fler av våra medarbetare som berättar om hur de är en del av något större och bidrar till jämlik hälsa från första tanden till den sista.

Senast uppdaterad: 2023-05-05 21:29