Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Frisktandvård och tandvårdsförsäkring

Frisktandvård, tandvårdsförsäkring och tandförsäkring? På den här sidan reder vi ut begreppen.

Teckna Frisktandvård

Är Frisktandvård en tandvårdsförsäkring?

Frisktandvård är ingen försäkring, utan ett avtal om vård. Du försäkrar inte dina tänder, men du försäkrar dig om att du kommer att få en bra och regelbunden tandvård så länge avtalet gäller. Det är också ett samarbete mellan dig och oss kring de råd vi delar med dig i den personliga munhälsoplan du får. Folktandvården är i dag en av få vårdgivare i Sverige som erbjuder avtal om abonnemangstandvård.

Manlig tandläkare hos Folktandvården som berättar om skillnaden mellan Frisktandvård och tandvårdsförsäkring, tandförsäkring och tandläkarförsäkring.

Så skiljer sig Frisktandvård från en försäkring

En försäkring är ett avtal mellan dig och ett försäkringsbolag. Du betalar en avgift, en så kallad premie, och försäkringsbolaget ger dig därmed ett ekonomiskt skydd för olika skador som kan inträffa. När du har fått en utgift som din försäkring omfattar så kan du ansöka om ersättning hos ditt försäkringsbolag, som betalar utgiften i ditt ställe. Det finns ett fåtal tandvårdsförsäkringar på marknaden som riktar sig till privatpersoner.

Illustration med grön tandborste och orange hjärta som symboliserar hur bra det är med Frisktandvård och att det är istället för tandvårdsförsäkring eller tandförsäkring.

Likheterna mellan Frisktandvård och tandförsäkring

Avtalet fungerar som en försäkring i den bemärkelsen att du betalar en fast summa varje månad för att slippa att riskera dyra utgifter den dagen ett behov av tandvård uppstår. Du har alltså möjlighet att skydda dig mot oförutsedda händelser. Avtalet ger dig en trygghet om ekonomisk stabilitet, även om något oväntat skulle inträffa.

Frisktandvård är till för god munhälsa

Vi på Folktandvården arbetar hälsofrämjande och strävar alltid mot samma mål: att säkerställa din goda munhälsa livet ut. Vi finns till både för att hjälpa dig som är frisk att förbli frisk, och för att hjälpa dig som är sjuk att bli friskare. När du tecknar ett frisktandvårdsavtal ingår nästan allt, behandlingar, akuttandvård och mycket mer. Dessutom får du en egen munhälsoplan och vägledning kring vad du själv kan göra. 

Senast uppdaterad: 2024-03-15 13:35