Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förmåner

Som medarbetare i Folktandvården Västra Götaland har du en lång rad olika förmåner och tillägg. De hjälper dig bland annat att ta hand om din hälsa, underlättar för dig att få balans mellan jobb och familj och fritid och ger dig olika möjligheter att öka din inkomst.

De flesta förmåner är tillgängliga för alla medarbetare. Utöver dessa finns ytterligare ett antal som är riktade till vissa yrkesgrupper och/eller geografiska områden.

Friskvårdsbidrag - 2 500 kronor

Som medarbetare i Folktandvården får du ett friskvårdsbidrag. Det kan du använda när du betalar för friskvårdsaktiviteter som exempelvis gymkort, ridlektioner, golf på pay-and-play-bana och liknande.

Ersättning vid sjukdom

Vid ledighet för egen sjukdom ersätter Försäkringskassan upp till högsta sjukpenninggrundande inkomsten om 378 400 kronor per år, vilket motsvarar 31 533 kronor per månad. Arbetsgivaren ersätter dig med 10 procent av din månadslön under sjukdag 15-90 (från dag 91-360 efter ansökan, utbetalas 10 procent ersättning från AFA). Om du dessutom har en inkomst som överstiger 378 400 kronor på årsbasis erhåller du sjuklön tak.

Vid en inkomst motsvarande 35 000 kronor:
Ersättning 10 procent är 3 500 kronor + sjuklön tak 3 430 kronor = 6 930 kronor per 30 dagars månad.

Vid en inkomst motsvarande 45 000 kronor:
Ersättning 10 procent är 4 500 kronor + sjuklön tak 10 800 kronor = 15 300 kronor per 30 dagars månad.

Hälsoprofil - 1 450 kronor

Hälsoprofilen genomförs vartannat år i samarbete med hälsocoacher på Hälsan & Arbetslivet och syftar till att hjälpa dig att må bra och ta ansvar för din hälsa. Hälsoprofilen fokuserar på den fysiska aktivitetens betydelse för god hälsa. Om hälsoprofilen visar på behov av ökad fysisk aktivitet får du coachande samtal upp till fem tillfällen under en period av tolv månader. Samtalen handlar om att motivera till fysisk aktivitet för att uppnå god hälsa och få mer ork i arbetet och på fritiden.

Massage - upp till 2 550 kronor per år vid 6 tillfällen

Som anställd i Folktandvården får du massage hos valfri massör upp till sex gånger per år. Folktandvården betalar 425 kronor inklusive moms per tillfälle. Betalningen sker med faktura direkt till Folktandvården, så du slipper ligga ute med pengar själv.

Besök inom hälso- och sjukvården - upp till 1 100 kronor

Folktandvården ersätter dig för alla kostnader som ryms inom högkostnadsskyddet upp till 1 100 kronor brutto vid besök inom hälso- och sjukvården. Förmånen är skattepliktig.

Optergo-glasögon – 20 000 kronor

Du som är tandläkare, tandhygienist eller ortodontiassistent har möjlighet att få prismatiska Optergo-glasögon som underlättar din arbetsställning när du arbetar med patienter. Syftet är att hjälpa dig att arbeta ergonomisk rätt och därmed minska risken för belastningsskador i nacke och axlar.

Skyddsglasögon – upp till 800 kronor

Skyddsglasögon med eller utan korrigerad synskärpa för att skydda mot stänk och skvätt.

Luppglasögon – 7 000 kronor

Du har möjlighet att få luppglasögon om din chef bedömer att dina arbetsuppgifter kräver det.

Bildskärmsglasögon

Du kan få glasögon som är utprovade för bildskärmsarbete om en synundersökning visar att sådana behövs och att de glasögon du annars använder (dina egna privata eller andra arbetsglasögon) inte kan användas.

Arbetsglasögon – upp till 1 600 kronor

Du har även möjlighet att få arbetsglasögon med eller utan korrigerad synskärpa om du inte vill eller kan använda dina privata glasögon i arbetet.

Generellt om glasögonförmåner

Vilka glasögon du kan få beror på dina arbetsuppgifter och ditt behov av synhjälpmedel. Det kan också vara aktuellt med kombinationer av olika glasögon som exempelvis Optergo- och luppglasögon eller bildskärms- och skyddsglasögon. Hälsan och arbetslivet, som är Västra Götalandsregionens företagshälsovård, hjälper till så att du får de glasögon som passar bäst för dig och dina arbetsuppgifter.

Föräldrapenningtillägg

Du som har en sammanhängande anställning under minst 365 kalenderdagar får utöver ersättningen från Försäkringskassan ersättning från arbetsgivaren med cirka 10 procent av lönebortfallet. Tillägget betalas ut i maximalt 180 kalenderdagar och som längst till och med att barnet är 24 månader.

Ersättning vid föräldraledighet vid årsinkomst överstigande 473 000 kronor (motsvarar en lön på 39 416 kronor per månad)

Du som har en sammanhängande anställning i minst 180 dagar före föräldraledigheten och en årsinkomst som överstiger 473 000 (39 416 kronor per månad) får ersättning vid föräldraledighet av arbetsgivaren. Ersättningen är mellanskillnaden upp till 77,6 procent av din lön och kan utbetalas i maximalt 270 kalenderdagar. Högsta ersättningen per dag från Försäkringskassan är 1 006 kronor i 2020 års nivå.

Med en inkomst på 40 000 kronor/månad får du 28 kronor extra per dag från arbetsgivaren, utöver Försäkringskassans ersättning. 

Med en inkomst på 45 000 kronor/månad får du 158 kronor extra per dag från arbetsgivaren, utöver Försäkringskassans ersättning.

Utökad semesterrätt – 31 dagar från 40 år, 32 från 50

Har du fyllt 40 år har du 31 semesterdagar och från och med 50 års ålder blir antalet 32 dagar per år. Är du 39 år och yngre erhåller du 25 semesterdagar.

Rikskort – subventionerad lunch med ca 30 procent

Rikskortet kan uppgå till ett värde om högst 1 520 kronor per månad (för heltid). Subventionen motsvarar cirka 30 procent av beloppet och är skattepliktigt. Förmånen är kopplad till antalet arbetsdagar per månad. Medarbetare som tjänstgör mer än 15 arbetsdagar per månad kan välja maxbeloppet, för medarbetare som tjänstgör färre än 15 arbetsdagar per månad är maxbeloppet 800 kronor.

Västtrafikkort (köp årskort och betala med löneavdrag varje månad)

Är du tillsvidareanställd eller har ett vikariat mer än 1 år har du möjlighet att köpa årskort med Västtrafik och betala med löneavdrag varje månad istället för att betala hela kostnaden vid ett tillfälle. Fördelen med årskort jämfört med månadskort är att du bara betalar för tio månaders resande, men får använda kortet under 12 månader.

Priser för årskort hittar du på Västtrafiks webbplats.

Marknadsanpassade lönetillägg för tandläkare - 2 000 respektive 5 000 kronor

För tandläkare som arbetar på en klinik i zon 1 uppgår detta lönetillägg till 5 000 kronor. För tandläkare som arbetar på en klinik i zon 2 uppgår det till 2 000 kronor.

Lönetillägget gäller så länge man arbetar på en klinik i zon 1 eller 2.

Kliniker zon 1

Bengtsfors, Ed, Gullspång-Töreboda, Götene, Hjo, Karlsborg, Kungshamn, Lysekil, Mellerud/Brålanda, Munkedal/Färgelanda, Nossebro, Orust, Strömstad, Svenljunga, Tanumshede/Hamburgsund, Tibro, Tranemo, Vara/Grästorp och Åmål.

Kliniker zon 2

City Uddevalla, Dalaberg (Uddevalla), Dalsjöfors, Falköping/Stenstorp, Floby, Fristad, Herrljunga, Kinna, Källstorp (Trollhättan), Lilla Edet, Magasinsgatan (Lidköping), Maria Albert (Trollhättan), Mariestad, Trädgårdsgatan (Skövde), Rörstrand (Lidköping), Skara, Skene, Skultorp (Skövde), Skärhamn, Stöpen (Skövde), Sylte (Trollhättan), Sätila/Horred, Södra Ryd (Skövde), Tidaholm, Ulricehamn, Vårgårda, Viskafors och Vänersborg.

CNI-Avtal

Arbetar du på någon av våra kliniker som ligger i socioekonomiskt utsatta områden erhåller du ett s.k. CNI-avtal (care need index, en beräkningsmodell som använder socioekonomiska förhållanden för att identifiera risk för ohälsa hos invånarna). Befintliga och nya medarbetare på Folktandvården Bergsjön, Kortedala, Hjällbo, Angered och Biskopsgården kommer att få avtal som innebär att lönekompensationen betalas ut månadsvis för de olika yrkeskategorierna.

  • Tandläkare 2 200 kronor
  • Tandhygienist 1 350 kronor
  • Tandsköterska 1 200 kronor
  • Administratörer/Klinikkoordinatorer 1 200 kronor

Hantering sköts automatiskt av löneadministrativa systemet Heroma och utbetalas månadsvis.

Ersättning vid helgjour 

Tandläkare och tandsköterskor som tjänstgör vid någon av våra helgöppna kliniker i Skövde, Borås, Uddevalla eller Göteborg får förhöjd ersättning enligt förvaltningens lokala kollektivavtal.

Resultatdelning - upp till 17 000 kronor per år och medarbetare

Om Folktandvården och din klinik når sina kontraktsmål kan du få resultatdelning. Når dessutom din klinik och övriga kliniker i resultatgruppen sina gemensamma mål kan medarbetarna på klinikerna i resultatgruppen få del av ytterligare resultatdelning.

Uppnår ni målen på din egen klinik ger det upp till 5 000 kronor. Når din resultatgrupp sina mål ger det upp till 12 000 kronor. Totalt kan resultatdelningen ge maximalt 17 000 kronor per år och medarbetare.

Tjänstepension (4,5 procent av din brutto årslön)

Som anställd görs avsättningar till din framtida tjänstepension. Pensionsavtalen för din tjänstepension är AKAP-KL om du är född 1986 och senare eller KAP-KL om du är född 1985 och tidigare.

Från och med 1 januari 1998 avsätter Västra Götalandsregionen en premie till din tjänstepension om 4,5 procent av din brutto årslön. Du väljer själv vilka försäkringsbolag som ska förvalta din framtida pensionspeng.

Löneväxling till pension – 6 procent eller 7 procent extra premietillägg från arbetsgivaren

Arbetsgivaren kan erbjuda dig löneväxling till pension som en förmån. Löneväxling innebär att du avstår en del av din bruttolön enligt ett lokalt tecknat kollektivavtal, från 200 kronor upp till 20 procent av bruttolönen. Du kan löneväxla varje månad eller vid enstaka tillfällen, exempelvis om du får resultatdelning.

En fördel med löneväxling är att du får 6 eller 7 procent i premietillägg från arbetsgivaren, som tillägg på det löneväxlande beloppet. Du betalar inte inkomstskatt på beloppet när du löneväxlar, detta sker först när du tar ut din pension.

Har du en inkomst som överstiger 29 563 kronor får du 6 procent, har du en inkomst som är lägre än 29 563 kronor får du 7 procent premietillägg på avsatt pensionspeng från arbetsgivaren.

Avtalsförsäkring (AFA)

En avtalsförsäkring är en anställningsförmån som kompletterar den ersättning du kan få enligt lag från Försäkringskassan. Du som varit anställd i minst 90 dagar kan få extra ersättning vid sjukdom.

AFA försäkring består av:

  • Trygghetsförsäkring vid arbetsskada TFA-KL
    Om du är förhindrad att arbeta ledig på grund av arbetssjukdom eller olycksfall i arbetet kan du utöver sjuklön få ersättning genom trygghetsförsäkringen.
    Läs mer på AFA Försäkrings webbplats:
    Vilken ersättning kan du få?

  • Avtalsgruppsjukförsäkring AGS-KL
    Vid sjukskrivning kan du få dagersättning från och med dag 91 till dag 360 om ca 10 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten (upp till 378 400 kronor i 2020 års nivå). Vid bestående arbetsoförmåga får du en månadsersättning. Ersättningen är tillsammans med ersättningen från Försäkringskassan ca 80 procent av inkomstförlusten fram till pensionsåldern.

Avgiftsbefrielseförsäkringen

Om du beviljas sjukersättning fån du pensionsavgiften till din pension inbetald från avgiftsbefrielseförsäkringen.

Försäkring TGL-KL

Du har även ett försäkringsskydd vid dödsfall.

Flyttbidrag – upp till 15 000 kronor

Om du flyttar från en annan del av Sverige till Västra Götaland kan du få ett så kallat flyttbidrag som ett ekonomiskt stöd för del av flyttkostnaderna. Flyttbidraget varierar mellan 2 000 och 15 000 kronor beroende från vart flytten sker och hur rekryteringssituationen ser ut på orten där den nya tjänsten är placerad.

Personalklubben

Folktandvården är medlem i Nordvästra Götalands personklubb där du som medarbetare hittar olika erbjudande kring resor, hotellövernattningar, inköp av cykel med mera. Medlemsavgiften på 100 kronor per år betalar Folktandvården.

Minnesgåva till ett värde av 10 500 kronor

Som anställd inom Västra Götalandsregionen har du rätt till minnesgåva när du uppnått minst 25 tjänstår (eller 20 tjänsteår och avgår med pension). Värdet på minnesgåvan utgår från värdet på Patriotiska sällskapets guldmedalj för uppskattad arbetsinsats, andra storleken, och varierar från år till år. I mars 2019 var värdet 10 500 kronor exklusive moms.

Anställningstrygghet

Om verksamheten eller din privata situation förändras kan vi nästan alltid tillgodose dina behov och önskemål om byte till annat arbete eller anställningsort. Skulle du, trots allt, bli uppsagd på grund av arbetsbrist får du stöd och hjälp tillbaka till nytt jobb genom vårt kollektivavtal KOM-KL. I sökandet efter nytt jobb har du stöd av Omställningsfondens rådgivare.

Senast uppdaterad: 2021-10-04 14:48