Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fakta och råd om äldres munhälsa

Ett äldre par kysser varandra ståendes i vattnet

Folktandvården Västra Götaland finns till för alla – liten som stor. Du kanske själv är på jakt efter svar på frågor om din mun och dina tänder? Eller så vill du hjälpa någon i din närhet med munhälsan? Oavsett vilket kan du hitta svaren här.

Precis som resten av kroppen förändras våra munnar och tänder under hela livet. Oavsett om du är frisk eller sjuk kan du behöva se över dina dagliga munvårdsvanor. På den här sidan hittar du några exempel på vad som händer i munnen när du blir äldre – och vad man kan göra åt saken.

En sockerskål och en sked full med socker

Sött blir sötare

När vi blir äldre minskar antalet smaklökar. Därför har vi en tendens att förstärka det söta i det vi äter och dricker för att få samma smakupplevelse. Idag finns det fler alternativ till socker än någonsin – som både kan användas i kaffe eller te såväl som när man bakar kakor och annat gott. Läs om hur socker påverkar vår mun- och allmänhälsa.

Äldre kvinna och äldre man går på stranden

Hjälp på traven

Många upplever att motoriken i händerna förändras i takt med att man blir äldre. Detta kan påverka förmågan att göra rent munnen. Bakterier som får sitta kvar runt tänderna kan skada både tand och tandkött. Då kan en eltandborste eller specialtandborste förenkla tandborstningen. Hitta din närmaste klinik för att få goda råd.

Äldre kvinna och yngre kvinna utomhus

Tandköttet förändras

Med åldern kan tandköttet börja dra sig tillbaka. Då kan tandens rot bli synlig, vilket är en känsligare del av tanden och som lättare drabbas av karies – jämfört med tandkronan som är täckt av emalj. Detta gör regelbundna munvårdsvanor och regelbundna måltider än viktigare. Klicka för att läsa mer om karies och fluorid.

Äldre man joggar på en bro

Minska muntorrheten

Muntorrhet är en vanlig biverkan av både sjukdom och läkemedel. När du blir torr i munnen blir risken för karies större. Därför är det en god idé att använda salivstimulerande sugtabletter, munskölj med fluorid och/eller en höghaltig fluoridtandkräm – för att ge mun och tänder bättre förutsättningar. Läs mer om hur du kan mildra symtomen.

Fluorid på regelbunden basis

En äldre kvinna i blå tröja borstar tänderna med en röd tandborste


Som vuxen rekommenderas du att borsta tänderna med två cm fluoridtandkräm på tandborsten, två gånger om dagen – och att borsta i två minuter. I takt med att vi blir äldre och förhållandena i munnen ändras kan det vara bra ett extra fluoridtillägg. Därför rekommenderar vi 0,2 % fluoridsköljning vid ett tredje tillfälle under dagen. Du kan även använda en tandkräm med extra hög fluoridhalt, som kan fås på recept eller köpas på apotek.

Våga fråga och prata

En äldre kvinna och en äldre man


Att ta hand om tänderna och munnen har stora hälsovinster för resten av kroppen. I många fall kan bra munvårdsvanor hålla munnen frisk, trots dåliga förutsättningar. Så börja prata mer om tänderna. Våga fråga hur munnen mår – och ta hjälp från tandvårdspersonal för att hitta rätt lösningar. Tillsammans kan vi bidra till att fler får vara friska i munnen hela livet.

Regelbunden kontakt

Medarbetare från Folktandvården och en äldre kvinna


Ju tidigare vi på Folktandvården kan genomföra en undersökning, desto bättre förutsättningar har vi för att hjälpa till. Därför rekommenderar vi våra patienter att höra av sig till sin klinik när man exempelvis har börjat äta en ny medicin eller något har förändrats i allmäntillståndet. Då kan vi prata om ifall detta har en möjlig påverkan på munhälsan.

Frisktandvård

Vill du ha regelbunden tandvård till fast pris? I Frisktandvård ingår nästan allt för en god munhälsa. Tryggt och bekvämt till en fast månadskostnad, och du slipper oroa dig för oväntade utgifter.

En äldre kvinna med rött hår håller i en mobiltelefon

Digitala vårdmöten

Besök Folktandvården var du än är, med ett videosamtal eller chatt. Ta reda på hur du kommer igång.

Mer matnyttig information

Det finns mer att läsa om olika aspekter av din munhälsa. Här kan du hitta svaren på ett stort antal frågor:

Läs om tandköttsinflammation och tandlossning (gingivit och parodontit)

Hitta vanliga frågor och svar om tandimplantat

Ta del av goda råd om mat och dryck

Senast uppdaterad: 2024-04-16 10:44