Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vuxna

en grupp utomhus vid matbordet

Med goda vanor och bra skötsel kan du hålla tänderna friska hela livet. Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet få du kontroll över hur tänderna och tandköttet mår.

Våra bästa råd för en frisk mun

  • Borsta tänderna morgon och kväll med två centimeter fluoridtandkräm.
  • Borsta tänderna i två minuter.
  • Gör rent mellan tänderna varje kväll med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste.
  • Sila skummet mellan tänderna med lite vatten och spotta. Skölj inte med mer vatten efteråt.
  • Låt tänderna vila två timmar mellan måltiderna.
  • Undvik småätande, sötsaker och söta drycker. Drick vanligt vatten om du är törstig.
  • Skölj munnen med vatten om du inte kan borsta tänderna efter en måltid.
  • Använd eltandborste eller andra hjälpmedel om det behövs.

Fluorid stärker dina tänder 

Fluorid gör tändernas emaljyta hårdare och kan få karies att avstanna och till och med läka små ytliga hål. Använd därför fluoridtandkräm både morgon och kväll. Ibland behövs extra fluorid i form av tabletter, munskölj eller tuggummi, särskilt om du är torr i munnen, har känsliga tandhalsar, tandställning eller stora lagningar.

Bäst effekt ger munsköljning med 0,2% fluoridlösning varje dag. Fluoridskölj finns receptfritt på apotek och en tandläkare eller tandhygienist kan skriva ut recept på andra fluoridprodukter som ingår i läkemedelsrabatten. Rådgör med oss om vad som är bäst för dig.

Att behandla tänderna med fluorid - 1177 

För dig som är gravid

Du får inte sämre tänder för att du är med barn, men det är annat som händer som gör att du behöver ta hand om dig lite mer. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställning bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda. Det kan också göra ont. Trots det: fortsätt borsta, mjukt och försiktigt.

En del som väntar barn är oftare än annars sugna på något, andra mår illa och kan bara äta lite, fast ofta. Några kräks. Allt detta innebär extra belastning på tänderna. Så ta hand om dig, följ råden här ovan, ät och drick sunt, gör rent och använd fluoridtandkräm.

Om du är torr i munnen

En vanlig orsak till muntorrhet är biverkning av medicin, men man kan även blir torr i munnen för att man inte dricker tillräckligt med vätska. Bristen på saliv medför en ökad risk för att få karies och en del kan bli så torra att de får svårt att svälja och prata, eller besvärligt att äta. Hjälpmedel mot torr mun finns på apotek. Rådgör med tandvården om vad som är bäst för dig.

Muntorrhet - 1177 

Estetisk tandvård

Folktandvården utför även estetisk tandvård som blekning och fastsättning av tandsmycken. Kontakta din klinik för mer information.

Tandblekning - 1177

Frisktandvård

Vill du ha regelbunden tandvård till fast pris? I Frisktandvård ingår nästan allt för en god munhälsa. Tryggt och bekvämt till en fast månadskostnad, och du slipper oroa dig för oväntade utgifter.

Rena tänder

På 1177 finns instruktioner och videos om hur du håller rent och borstar tänderna på bästa sätt.

Senast uppdaterad: 2024-03-27 09:27