Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utländsk medborgare eller asylsökande

Är du utländsk medborgare eller asylsökande har du alltid rätt till akut tandvård. Du vänder dig i första hand till din Folktandvårdsklinik.

Medborgare från Ukraina

Med anledning av kriget i Ukraina har EU aktiverat massflyktsdirektivet. Det innebär att personer som har tvingats lämna Ukraina erbjuds vård på lika villkor som asylsökande. Läs mer under rubriken asylsökande nedan.

Medborgare i nordiska länder

Är du medborgare i ett nordiskt land har du samma rättigheter till akut tandvård som svenska medborgare. Du behöver visa ditt pass eller id-kort och tala om vilken bostadsadress du har.

Medborgare i EU-land, EES-land, Schweiz eller Quebec

Kommer du från ett EU-land, EES-land eller Schweiz och är på besök i Sverige har du rätt till akut tandvård. Du får tandvård på samma villkor som de som är försäkrade i Sverige, förutsatt att du är med i socialförsäkringssystemet i ditt hemland och kan uppvisa intyg.

Om du är i Sverige under en längre period eller har flyttat till Sverige gäller andra regler och du behöver vara inskriven i det svenska socialförsäkringssystemet.

Medborgare utanför EU

Kommer du från ett annat land än ovan nämnda kan du alltid få tandvård hos oss men betalar då oftast kostnaden själv. Om du är i Sverige under en längre period eller har flyttat till Sverige kan du i vissa fall få tandvård på samma villkor som de som är försäkrade i Sverige. Kontakta Försäkringskassan för att få veta om detta gäller dig.

Flytta till Sverige - Försäkringskassan

Asylsökande

Asylsökande ska i första hand vända sig till Folktandvården. Vid akuta besvär kan andra regler gälla. Kostnaden beror på åldern. Barn som inte har fyllt 18 år och är asylsökande har rätt till kostnadsfri, regelbunden och fullständig tandvård. Det gäller alltså samma regler som för barn folkbokförda i Västra Götaland.

Personer som har fyllt 18 men inte 23 år har rätt till kostnadsfri akut tandvård och tandvård som inte kan vänta. Är personen över 23 år har man också rätt till akut tandvård och tandvård som inte kan vänta, men betalar 50 kronor i patientavgift per besök.

Papperslösa

Du som är papperslös har alltid rätt till akut tandvård. Kostnaden beror på din ålder. Barn som inte har fyllt 18 år och vistas i Sverige utan tillstånd har rätt till kostnadsfri, regelbunden och fullständig tandvård, samma regler som för barn folkbokförda i Västra Götaland.

Personer som har fyllt 18 men inte 24 år har rätt till kostnadsfri akut tandvård och tandvård som inte kan vänta. Är personen över 24 år har man också rätt till akut tandvård och tandvård som inte kan vänta, men betalar 50 kronor i patientavgift per besök.

Kontakta din närmaste klinik

För att få mer svar på dina frågor kan du vända dig till din närmaste Folktandvårdsklinik.

Senast uppdaterad: 2022-06-14 11:07