Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Det här ämnet brinner jag för, jag får inte nog av det” 

Efter elva år som allmäntandläkare håller Awara på att specialisera sig och får nu utlopp för sitt medicinska intresse.

Awara arbetade på akuttandvården i Göteborg när hon ansökte om att få kompetensutveckla sig. Tanken var att hon en dag i veckan skulle vara med på specialistkliniken för orofacial medicin på Kungälvs sjukhus för att få ta del av kunskaper och arbetssätt där som hon sedan kunde ta med sig tillbaka till den egna kliniken.  
– Men jag fick upp ögonen för ämnet och ville lära mig mer, säger Awara.  
Hon närmade sig specialiseringen stegvis och med ett alltmer växande intresse. Hon fick möjlighet att arbeta deltid på specialistkliniken i Skövde och sökte sedan en meriteringstjänst i specialisttandvården i Göteborg. Efter det kändes det självklart att ansöka om specialisttjänstgöring. Det var hård konkurrens men i början av förra året blev hon ST-tandläkare. 
– Det innebär att jag har en kombinerad tjänst med kliniskt arbete där jag möter och behandlar patienter samtidigt som jag går kurser, deltar i seminarium och auskulterar på olika avdelningar, säger Awara.  
Orofacial medicin är en av nio specialiteter och ett ämne där patienternas övriga medicinska status kräver ett särskilt omhändertagande när det gäller tandvård. 
– Det är tandvård i kombination med sjukvård, säger Awara. Här får jag utlopp för det medicinska intresset jag har för människan som helhet, med kroppen, munnen, läkemedels påverkan och hur allt hänger ihop.

Finns alltid nytt att lära

Det kan handla om behandling av patienter med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar, infektionsutredningar inför och i samband med annan medicinsk behandling, slemhinneförändringar i munnen som behöver utredas eller personer med svår tandvårdsrädsla som får hjälp med sin fobi. Fältet är brett och Awara tror aldrig att hon kommer att känna sig fullärd. 
– Jag brinner för det här ämnet, jag får inte nog av det. Det finns så många inriktningar att ta. 
Första året som ST-tandläkare är gjort och minst två återstår. När hon är färdig ser hon fram emot att fortsätta utvecklas och att få tillämpa kunskaperna kliniskt i ännu högre utsträckning. 
– Att få lära sig och därefter kunna ge tillbaka är väldigt tillfredsställande. Det finns ingen bättre känsla än när man märker att man tagit hand om en människa på rätt sätt. Både omhändertagandet och själva vården. Det ger så mycket tillbaka och motiverar mig till att göra ännu mer.

Awara Amin, 38 år 

Vad: ST-tandläkare inom orofacial medicin 
Var: Specialistkliniken för orofacial medicin, Göteborg. 
Tid inom Folktandvården: 12 år 
Fritid: Pluggar! Hänger med på dotterns aktiviteter.

Vill du bli en av oss?

I Folktandvården kan du utvecklas i alla faser av din karriär. Oavsett om du är alldeles ny eller har arbetat länge så finns det möjligheter att lära nytt och komma framåt. Vilken väg passar dig? Se våra lediga jobb här!

Var en del av något större

Möt fler av våra medarbetare som berättar om hur de är en del av något större och bidrar till jämlik hälsa från första tanden till den sista.

Senast uppdaterad: 2023-05-05 21:28