Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tandsköterskeutbildning

personalporträtt

Att arbeta som tandsköterska är ett omväxlande arbete med mycket patientkontakt. Som tandsköterska ingår du i ett vårdteam med tandläkare och tandhygienister, men du kan även självständigt informera och utföra munhälsovårdande insatser på patienter i olika åldrar. Tycker du om att arbeta med människor är kanske tandsköterskeyrket något för dig.

Ansökan och utbildningsstarter 

Göteborg: Nästa ansökningsperiod startar den 1 oktober 2023. Sista ansökningsdag är den 15 november 2023. Sista kompletteringsdag är den 24 november 2023. 

Uddevalla: Nästa ansökningsperiod startar den 1 oktober 2023. Sista ansökningsdag är den 15 november 2023. Sista kompletteringsdag är den 24 november 2023.

Borås: Myndigheten för yrkeshögskolan avslog vår ansökan om att starta en ny tandsköterskeutbildning i Borås under april 2024. Detta innebär att vi just nu inte har några kommande starter för utbildningen. Vi ansöker dock på nytt om framtida starter, besked kommer tidigast i januari 2024.

Länk till ansökan publiceras här när ansökningsperioden har startat.

Tandsköterskeyrket

För den som redan i samband med ansökan ytterligare vill sätta sig in i vad tandsköterskeyrket kan innebära så rekommenderar vi boken: Clasén Wirbing, Christina (2018). Handbok för tandsköterskor. Stockholm: Gothia fortbildning.

Yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska

Utbildningen är 65 veckor lång fördelad på drygt tre terminer (325 YH-poäng). Undervisningen genomförs bunden till studieorten och bedrivs på heltid vilket innebär skolförlagd tid upp till fem dagar i veckan. De verksamhetsförlagda kurserna, Lärande i arbete (LIA), omfattar totalt 16 veckor och genomförs terminsvis på Folktandvårds- eller privattandvårdskliniker i Västra Götaland. All LIA sker under handledning av en yrkesverksam tandsköterska. Även under de teoretiska kurserna är det viktigt med att praktiskt förankra den nyvunna kunskapen och därför finns metodrum (kliniska träningscenter, KTC) på alla tre orterna. Lärarledd tid i KTC återkommer i samtliga skolförlagda kurser.

Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning vilket bland annat innebär att den regelbundet kvalitetsgranskas av myndigheten för yrkeshögskolan och att den måste hålla en tydligt eftergymnasial nivå (SeQF 5). Sedan 2016 följer utbildningen också myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om att utbildning med inriktning tandsköterska ska ha nationellt likvärdigt innehåll (MYHFS 2016:13) vilket innebär att samtliga YH-utbildningar till tandsköterska i Sverige har samma utbildnings- och kursmål. Som godkänd yrkeshögskoleutbildning är utbildningen också CSN-berättigad.

När du som studerande på YH Tandsköterska 325 yhp vid Folktandvården Västra Götaland ska genomföra dina LIA-kurser (Lärande i arbete) kommer vissa kliniker kräva att du som studerande ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Du kommer att informeras brevledes om detta inför utbildningsstarten och då kommer även mer praktisk information kring hur du ska gå tillväga. Orsaken till att utdrag ur belastningsregistret införts är att du som studerande kan komma att, under din praktik, arbeta ensam med barn varför detta är ett lagkrav.

Behörighet och urval

Läs mer om behörighet och urval 2023

Exempel på tidigare urvalsprov

Urvalsprov VT 2022

Urvalsprov VT 2022, Facit

Statistik för antagningsomgången inför höststarten 2022

I genomsnitt var det 169 behöriga sökande till 31 platser (214 sökande till Gbg, 124 till Borås och 123 till Uddevalla).
 
För att erbjudas plats i samband med första antagningsbeskedet krävdes inför antagningen till oktober 2022: 50p till Göteborg, 47p till Borås och 48p till Uddevalla.
 
Under hösten 2022 erbjöds reserv 66 i Göteborg/reserv 40 i Borås/reserv 35 i Uddevalla plats innan reservantagningen stängde 2022-10-28 (två veckor efter utbildningsstart).
Antagningspoängen efter genomförd reservantagning landade på 38p i Göteborg och Uddevalla medan den var 34p i Borås.

Kontakt

Tel. 010-441 77 11
ftv.fou.tandskutb@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2023-04-25 14:16