Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Att få ett barns förtroende är fantastiskt” 

Johanna arbetar hälsofrämjande i skolan för att alla barn oavsett förutsättningar ska få kunskap om hur de ska hålla munnen frisk.

Tandsköterskan Johanna delar sin tid mellan två uppdrag. Ena dagen arbetar hon i receptionen på Folktandvården i Floda och hjälper patienter, sköter administration och svarar i telefon. Andra dagen packar hon och en kollega en vagn med utrustning och beger sig ut i skolor för att fluorlacka och sprida kunskap om munhälsa. 
– I årskurs 6 håller vi lektion om hur de ska sköta sina tänder för att ha en frisk mun hela livet, och i årskurs 9 pratar vi tobak, säger Johanna. 
Den största tillfredsställelsen i jobbet upplever hon när hon lyckats bygga en relation med eleverna och känner att hon når fram till dem. 
– När de vågar fråga något som kanske är lite personligt eller obekvämt och vi får till ett bra samtal, det är det bästa. Att känna att de får de svar de behöver.

Alla ska få likvärdig vård

Johanna arbetar hälsofrämjande i den vanliga grundskolan, men också i träningsskolan där barn med särskilda förutsättningar går. De kan ha diagnoser eller funktionsvariationer av olika slag och är 7–8 år.  
– De har inte alltid samma psykiska eller fysiska förutsättningar att sköta sin hygien. Där har vi ansvar att se till att alla får likvärdig vård och känner sig välkomna till tandvården. 
Under besöken i träningsskolan är fokus främst på att skapa en trygghet hos barnen för att i förlängningen också kunna behandla dem på klinik.  
–  Det är jättebra om vi kan fluorlacka men allra viktigast är relationen, att de blir trygga med oss som tandvårdspersonal och kan vänja sig vid att ha något i munnen, säger Johanna. 
Den främsta drivkraften är just att ge alla barn samma förutsättningar för en god munhälsa och se till att också de med större behov får den hjälp de behöver. Johanna strävar alltid efter att bemöta varje enskild individ på ett sätt som passar just den. 
– Det tycker jag är jätteviktigt. När jag känner att jag får barnets förtroende och kan utföra det vi ska, som att få borsta någons tänder, det är fantastiskt. 

Johanna Ene, 40 år 

Vad: Receptionist och tandsköterska med hälsofrämjande uppdrag i skolan. 
Var: Folktandvården Floda 
Tid inom Folktandvården: 2,5 år 
Fritid: Driver blogg, föreläser och medverkar på mässor utifrån yrket. Fotar och skriver också om annat.

Vill du bli en av oss?

Folktandvården främjar hälsa för alla. Vi ger råd och vård genom hela livet. Här bidrar du med livskvalitet från första tanden till den sista. Se våra lediga jobb!

Var en del av något större

Möt fler av våra medarbetare som berättar om hur de är en del av något större och bidrar till jämlik hälsa från första tanden till den sista.

Senast uppdaterad: 2023-05-05 21:29