Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer om vi arbetar för att stärka din trygghet.

Barn och ungdom

Vi vill ge barn, ungdomar och föräldrar kunskap om hur man behåller friska tänder hela livet. Störst chanser till god tandhälsa har de som får bra vanor redan tidigt i livet.

Vi kallar barn och ungdomar till undersökning regelbundet och ger råd om hur tänderna kan hållas friska. Enligt lag har alla barn i Sverige rätt till tandvård.

Våra bästa råd för en frisk mun

  • Gör det till en vana att barnet somnar med rena tänder.
  • Borsta tänderna med fluoridtandkräm morgon och kväll.
  • Låt tänderna få minst två timmars paus mellan måltiderna.
  • Ge barnet vatten när hon/han är törstig.

Borsta tänderna på barn

Redan när ett barn får sin första tand är det dags att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt blir tandborstning en naturlig del av vardagen.

Borsta tänder på barn - 1177 Vårdguiden

Tändernas utveckling - 1177 Vårdguiden

Välja eller byta klinik

Du som vårdnadshavare kan fritt välja tandvårdsklinik i hela Västra Götaland. Om du inte gör ett aktivt val kallas barnet per automatik till närmaste Folktandvårdsklinik. Läs mer på sidan om att välja eller byta klinik.


Senast uppdaterad: 2021-07-13 15:08