Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Du som är helt symtomfri är välkommen till oss som vanligt. Läs mer om hur coronaviruspandemin påverkar Folktandvården

Ungdomar 12-19 år

Nu finns det många nya tänder som är extra känsliga för karies, därför är tandborstning morgon och kväll med fluortandkräm extra viktig.

12-14 år

I tolvårsåldern har de flesta mjölktänderna lossnat. Många av de nya, permanenta tänderna har kommit och ytterligare några är på väg. I denna ålder sköter de flesta sina tänder själva. Vi på Folktandvården ger tips och stöd med tandborstning och annat som gör det lättare att hålla tänderna friska hela livet. Folktandvården fortsätter att kalla regelbundet.

15 år och äldre

I denna ålder ökar ansvaret allt mer för den egna munhälsan. Det gäller vanor som munhygien, mat och tobak. Om du ofta dricker sura drycker som läsk och juice är det stor risk för erosioner/frätskador på tänderna. Väljer du istället vatten och undviker sötsaker till vardags är chansen stor att tänderna förblir friska.

Från 17-18-årsåldern brukar visdomständerna komma fram. Eftersom de sitter längst bak i munnen kan det vara svårt att hålla rent så var extra noga med tandborstningen. Alla får dock inte visdomständer.

Folktandvården fortsätter att kalla regelbundet under tonåren. I Västra Götaland är barn- och ungdomstandvården kostnadsfri till och med det år man fyller 24.

Välja eller byta klinik

Du som vårdnadshavare kan fritt välja tandvårdsklinik i hela Västra Götaland. Om du inte gör ett aktivt val kallas barnet per automatik till närmaste Folktandvårdsklinik. Om du vill byta klinik - använd blanketten som finns på 1177 Vårdguiden. Du som är myndig kan själv fylla i blanketten.

Fri tandvård för barn och unga, blanketter och intyg - 1177 Vårdguiden

Senast uppdaterad: 2019-08-15 13:38