Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barn 6-11 år

Nu händer det mycket i munnen. De första mjölktänderna lossnar och samtidigt växer det fram helt nya kindtänder. Fortsätt att hjälpa ditt barn med tandborstningen och använd fluoridtandkräm, borsta extra noga när tänderna är på väg att komma fram.

6-8 år

Vid ungefär sex års ålder brukar de första mjölktänderna lossna. Oftast är det framtänderna i underkäken som lossnar allra först. Sedan lossnar resten av mjölktänderna. Ofta sker det i en särskild ordning men det kan variera något från barn till barn. De tänder som lossnar ersätts sedan av permanenta tänder. Det kommer även nya permanenta tänder längst in i munnen bakom de sista mjölktänderna.

De nya framtänderna är lätta att se. Titta gärna extra noga efter de nya kindtänderna längst bak i munnen. De är stora och har fåror och gropar som kan vara svåra att hålla rena, därför drabbas de lättare av karies (hål i tänderna). Ett bra sätt att förebygga karies är att lägga en typ av plast i de djupaste fårorna på de nya stora tänderna längst bak i munnen. Detta kallas för att fissurförsegla. Om det behövs göras på ditt barns tänder utförs det av oss på Folktandvården. Ditt barn kommer att fortsätta kallas regelbundet till Folktandvården.

9-11 år

Nu brukar flera mjölktänder längre bak i munnen lossna och nya tänder kommer. Det är bra om en vuxen fortsätter att hjälpa till med tandborstningen minst en gång om dagen, gärna på kvällen. Ditt barn kommer fortsatt att kallas regelbundet till Folktandvården.

Senast uppdaterad: 2022-06-14 11:15