Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om socker

Socker påverkar vår mun- och allmänhälsa. Det finns många fördelar med att minska mängden socker i maten.

Vad är socker?

Socker är ett samlingsnamn för olika sockerarter. Vi skiljer på socker som finns naturligt i maten och socker som tillsätts i olika livsmedel. Frukt, bär, grönsaker och mjölk är några exempel på mat som innehåller socker naturligt. Bröd, flingor och yoghurt är exempel på livsmedel som kan innehålla tillsatt socker.

Socker innehåller inga vitaminer, mineraler eller kostfibrer utan ger enbart energi. Det enda sockret som kroppen behöver är glukos som finns i stärkelse, till exempel i potatis och bröd.

Fördelar med att äta mindre socker

Socker påverkar både tänder och kropp negativt. Fördelarna med att äta mindre socker är bland annat:

  • Du behåller friska tänder.
    Socker ökar risken för att bakterier i munnen bildar syra som kan orsaka karies (hål i tänderna).
  • Du kan lättare hålla din vikt.
    Socker innehåller mycket energi som kroppen ibland inte kan göra av med. Det leder på lång sikt till viktökning.
  • Du minskar din risk för sjukdomar.
    För mycket socker ökar risken för sjukdomar som fetma och diabetes typ 2.

Hur mycket socker kan man äta?

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012, bör högst 10 procent av kalorierna vi äter och dricker per dag komma från socker. Det innebär att den som är:

  • 2 - 5 år inte bör äta mer än 27-33 gram socker per dag, vilket motsvarar 7-9  sockerbitar per dag.
  • 6 - 15 år inte bör äta mer än 33-53 gram socker per dag, vilket motsvarar 10-17 sockerbitar per dag.
  • 16 år och äldre inte bör äta mer än 54-60 gram socker per dag, vilket motsvarar18-20 sockerbitar per dag.

Tips för att minska på sockret

Generellt är det bra att undvika tillsatt socker i livsmedel och spara det söta, som kakor och godis, till en dag i veckan. Speciellt i frukost och mellanmål kan det gömma sig några sockerfällor. Följ därför våra tre råd för att minska mängden tillsatt socker:

  • Byt ut sylt mot frukt och bär
  • Välj müsli och mejeriprodukter utan tillsatt socker
  • Ersätt kakor, bullar och godis med fruktsallad och nötter

Mer om socker

Läs om bland annat socker, kolhydrater och näringsrekommendationer på Livsmedelsverkets webbplats.


Senast uppdaterad: 2023-10-31 13:10