Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barn 0-5 år

Under den här perioden får barnet alla sina 20 mjölktänder. De kommer att lossna, men det är viktigt att de hålls friska och får sitta kvar tills det är dags för de nya tänderna att komma fram. Friska mjölktänder är viktigt för att barnet ska kunna utvecklas och må bra. Det ger också ditt barn goda möjligheter att bibehålla en god munhälsa senare i livet.

0-1 år

De flesta barn får sin första tand runt sex månader, men ibland dröjer det till ettårsåldern innan någon tand visar sig. Nya tänder är extra känsliga för karies och ska borstas med fluoridtandkräm så fort de tittar fram.

Tandborstning
Låt barnet bekanta sig med tandborsten på ett lekfullt sätt så att det blir en naturlig vana att borsta morgon och kväll. Använd en liten mjuk barntandborste och en fluoridtandkräm som är anpassad för små barn. Ta lite fluoridtandkräm, så mycket som ryms på barnets lillfingernagel. Gör det till en vana att ditt barn somnar med rena tänder.

Mat och dryck
Bra matvanor är en bra start för både kropp och tänder. Vänj ditt barn vid att dricka vatten och undvik söta drycker som kan orsaka karies (hål i tänderna). Ha bara vanligt vatten eller osockrad välling i nappflaskan.

Provtagning - egen brunn
Har du en egen brunn kan du få hjälp med ett kostnadsfritt prov av vattnet för att ta reda på fluoridhalten. Vänd dig till närmaste Folktandvårdsklinik eller barnhälsovård för hjälp med provtagning.

Paket med posten
När ditt barn är sex månader skickar vi på Folktandvården ut ett paket som innehåller en tandborste och en fluoridtandkräm som är anpassad till det lilla barnet. I paketet finns också en broschyr som ger råd om barnets tänder.

1-2 år

Mellan ett och två år får barnet många nya tänder. Även de första kindtänderna brukar komma fram under denna period, men den exakta tidpunkten kan variera.

Vid ett års ålder är det dags för det första besöket 

Vid ett års ålder är det dags för det första besöket hos Folktandvården. Eftersom det nu händer mycket i barnets mun kommer vi att samtala om munhälsa, titta på de tänder som kommit fram och ge dig tips och råd om tandborstningen. Du får även möjlighet att ställa frågor. Friska mjölktänder ger ditt barn goda möjligheter till friska tänder hela livet. Nästa besök är vid två års ålder. I Västra Götaland är barn- och ungdomstandvård kostnadsfri till och med det år man fyller 23.

3-5 år

Vid tre års ålder har oftast alla 20 mjölktänderna kommit fram. Kindtänderna är gropiga på tuggytan och kan vara svåra att göra rena, därför tar tandborstningen lite längre tid. Fortsätt hjälpa ditt barn att borsta tänderna med fluoridtandkräm morgon och kväll.

Vid tre års ålder är det dags för en undersökning på Folktandvården. Vi undersöker barnets tänder och samtalar bland annat om munhälsa och tandborstning. Det finns också möjlighet att ställa frågor om ditt barns tänder. Vi kommer att fortsätta kalla ditt barn regelbundet till Folktandvården.

Du som vårdnadshavare kan fritt välja tandvårdsklinik i hela Västra Götaland. Om du inte gör ett aktivt val kallas barnet per automatik till närmaste Folktandvårdsklinik. Om du vill byta klinik - använd blanketten som finns via 1177 Vårdguiden. 

Fri tandvård för barn och unga, blanketter och intyg - 1177


Senast uppdaterad: 2022-06-14 11:14