Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Innan behandling med fast tandställning

 • Vi kan inte lämna garanti för utförd behandling.
 • Tänder sitter inte fast i käken. Ansikte, käkar och tänder förändras med tiden.
 • Tänder, som står jämnt och fint efter en behandling, kan ändras på grund av växt och naturlig tandförflyttning. För att motverka detta, får du som regel en limmad tråd på baksidan av framtänderna och en avtagbar tandställning i överkäken. Trots dessa åtgärder kan tänderna ändra sig på sikt.
 • Underhåll och reparation av retentions-tandställningar är avgiftsfritt för barn och ungdomar i 2 år efter avslutad behandling. Garantitiden för trådarna är 1 år för vuxna.
Bilden visar två olika tandställningar
på bilden syns en retainer, en tråd på baksidan av framtänderna i underkäken.

Skydda dina tänder från hål 

Munhygienen och fluorsköljningarna måste skötas noggrant för att undvika hål och inflammation i tandköttet. Det är viktigt att du fortsätter med de vanliga kontrollerna hos din allmäntandläkare som tidigare. Vid slarv kan tandställningen behöva tas bort och behandlingen avbrytas för att undvika skador. Konsekvenserna för bettet kan vi inte ta ansvar för.

Risk för rotförkortning

När en behandling är motiverad är dock denna risk av mindre betydelse eftersom vinsten av behandlingen är större än de problem som en mindre rotförkortning medför. Man bör emellertid veta att rotförkortningen i enstaka fall kan vara betydande och att detta inte kan förutses hos den enskilda individen. Behandlingen kan då behöva avbrytas utan att det önskade behandlingsmålet har uppnåtts.

Ibland behöver en tand rotfyllas

I sällsynta fall kan någon enstaka tand behöva rotfyllas. Det gäller oftast tänder som har utsatts för skada eller slag. Skadan kan ha inträffat flera år tidigare och nerven i tanden klarar inte tandförflyttningen utan tanden blir grå eller gråaktig i färgen.

Vad man bör tänka på innan behandling

 • Fästena på tänderna är limmade och kan lossna. Detta sker oftast i början av behandlingen speciellt om man biter oförsiktigt och för hårt. Lossnade fästen innebär fler besök.
 • Behandlingstiden är lång, ibland längre än två år. Besök på kliniken krävs dagtid (ofta under skoltid) hela året, även under sommaren.
 • Uteblivande och sena återbud debiteras.
 • Barn och ungdom 200 kronor per gång
 • Vuxna  0-30 min: 470 kronor,  30-60 min: 950 kronor,  60-90 min: 1400 kronor.
 • Efter tre uteblivande kan behandlingen avbrytas eftersom vi då inte längre kan ta ansvar för konsekvenserna för bettet.
 • Lösa tandställningar (inklusive den som du får när den fasta tandställningen tas bort) är dyra och du/ni får själva betala för en ny om den förloras eller går sönder p.g.a. oaktsamhet.
 • Fri tandvård för barn- och ungdom där objektivt behov finns, är avgiftsfri t.o.m. kalenderåret man fyller 23 år.
 • Underhåll och reparation av retentions-tandställningar är avgiftsfritt för barn och ungdomar i två år efter avslutad behandling. Garantitiden för trådarna är ett år för vuxna.
Senast uppdaterad: 2023-04-13 10:11