Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Övriga tandställningar

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 7 av 8
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 8 av 8

Det finns olika sorters avtagbara tandställningar och de används oftast på yngre barn (cirka 7-13 år) som växer och växlar tänder. De kan även användas på dig som har enklare bettavvikelse. Läs om de olika tandställningarna längst ned på denna sida. I bildspelet ovan kan du se hur de ser ut.

Den avtagbara tandställningen bör tas bort när du ska äta eller borsta tänderna. En del tandställningar ska användas hela dygnet, andra bara på kvällen och natten. Det är viktigt att du följer tandläkarens instruktioner för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Kom ihåg att ta med tandställningen vid varje kontroll hos tandläkaren.

Skötselråd

 • Borsta tandställningen noga morgon och kväll med tandborste, ljummet vatten och tvål.
 • Använd gärna en hårdplastborste (protestandborste) för tandställningen.
 • När du inte har tandställningen i munnen ska den förvaras i en burk. Lägg den aldrig löst i fickan. Tänk också på att förvara den så att inga husdjur eller syskon leker med den.
 • Kontakta kliniken om tandställningen skaver, går sönder eller om något lossnar. All justering ska göras av tandläkaren.
 • Beläggningar på tandställningen kan tas bort genom att lägga den i ett vattenbad med ättika eller citronsyra för att sedan borsta den.

Hur man rengör en avtagbar tandställning, video - YouTube

Borttappad tandställning

Om man tappar bort sin tandställning betalar barn och ungdomar till och med det år man fyller 18 halva tandtekniska kostnaden vid första tillfället, därefter hela kostnaden. Från det år man fyller 19 betalar ungdomar och vuxna hela den tandtekniska kostnaden vid borttappad tandställning. Denna information får du även i början av behandlingen.

Aktivator används för att rätta till stora överbett, där man har problem med att stänga munnen eller om man biter sig i gommen. Det beror på att avståndet mellan tänderna i över- och underkäken står för långt ifrån varandra, alternativt att förhållandet mellan över- och underkäke inte stämmer.

Tandställningen är specialgjord för dig och består av plast och rostfri tråd. Aktivatorn kombineras ofta med en huvudhätta och kallas då för aktivator med huvudhätta.

En aktivator utan huvudhätta ligger löst i munnen och hålls kvar genom att du biter på den. I början kan det hända att den ramlar ut i sömnen, men det gör den inte när du har vant dig.

Om du är tät i näsan och ofta andas med munnen kan denna tandställning vara ett problem, så informera gärna tandläkaren om det.

I början av behandlingen kan tänderna och musklerna känns ömma, men det brukar gå över efter 1-2 veckor. Tandställningen ska användas minst 1-2 timmar per dag de första två veckorna. Därefter ökas användningen till nattetid och även kvällstid när du tittar på TV, sitter vid datorn eller läser.

Du ska komma på kontroller hos tandläkare ungefär var sjätte till åttonde vecka.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

EOD används vid överbett eller om det saknas utrymme för tänderna. Den flyttar överkäkens kindtänder bakåt, eller håller dem kvar på plats.

Dina tänder kan kännas ömma och något rörliga de första dagarna, det är normalt. För att EOD ska fungera på bästa sätt ska det användas minst 1-2 timmar per dag de första två veckorna. Därefter ökas användningen till nattetid och även kvällstid när du tittar på TV, sitter vid datorn eller läser. Vid sport och lek ska inte EOD användas, eftersom du riskerar att skada dig.

EOD består av: 

 • Metallring som limmas på sexårständerna (kindtänderna bakom
  mjölktänderna)
 • Båge som placeras i rören på ringen
 • Nackband som kopplas till bågen och håller tandställningen på plats och gör det möjligt att flytta tänderna

Du ska komma på kontroller hos tandläkare ungefär var sjätte till åttonde vecka. Kontakta kliniken om banden lossnar.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Förtillverkad tandställning, prefabricerad apparatur, används vid stora överbett (se aktivator) eller vid underbett. Tandställningen är tillverkad i förväg och finns i flera storlekar, den kräver inget avtryck.

Tandställningen består av silikon, ligger löst i munnen och hålls kvar genom att du biter på den. I början kan det hända att den ramlar ut i sömnen, men det gör den inte när du har vant dig.

Om du är tät i näsan och ofta andas med munnen kan denna tandställning vara ett problem, så informera gärna tandläkaren om det.

I början av behandlingen kan tänderna och musklerna känns ömma, men det brukar gå över efter 1-2 veckor. Tandställningen ska användas minst 1-2 timmar per dag de första två veckorna. Därefter ökas användningen till nattetid och även kvällstid när du tittar på TV, sitter vid datorn eller läser.

Du ska komma på kontroller hos tandläkare ungefär var sjätte till åttonde vecka.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Klammerplåt är en avtagbar tandställning som kan användas vid olika typer av bettfel, till exempel om enstaka tänder står fel eller om man har en smal överkäke. Den består av en gomplatta i plast och fäster till tänderna med klamrar. Tandställningen kan ha olika skruvar eller fjädrar som ska flytta tänderna. Ibland har den en skruv i mitten, för att vidga överkäken.

I början kan det kännas ovant att prata med tandställningen i munnen, men efter några veckor har du vant dig. Tänderna kan också bli lite ömma de första dagarna.

Du ska använda tandställningen hela tiden, förutom vid måltider och tandborstning, om tandläkaren inte har gett andra instruktioner. Du ska komma på regelbundna kontroller hos tandläkare för att se att tandställningen fungerar.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Omvänt EOD, även kallat Delaire, används vid underbett för att flytta överkäkens kindtänder framåt och har stöd av pannan och hakan. Den består av en metalldel i munnen med metallarmar som med hjälp av gummisnoddar, kopplas till ansiktsdrag. Metalldelen limmas fast på tänderna medan ansiktsdraget är avtagbart.

Dina tänder kan kännas ömma och något rörliga de första dagarna, det är normalt. För att omvänt EOD ska fungera på bästa sätt ska det användas minst 1-2 timmar per dag de första två veckorna. Därefter ökas användningen till nattetid och även kvällstid när du tittar på TV, sitter vid datorn eller läser. Vid sport och lek ska omvänt EOD inte användas, eftersom du riskerar att skada dig.

Du ska komma på kontroller hos tandläkare ungefär var sjätte till åttonde vecka. Kontakta kliniken om tandställningen lossnar.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Detta är en nästintill osynlig tandställning. Den korrigerar tänderna lite i taget med hjälp av ett antal löstagbara transparenta plastskenor som byts ut varannan vecka. Detta är en specialtandställning som du bekostar själv som inte alltid är möjlig att göra. En specialisttandläkare gör en bedömning av din bettavvikelse och avgör om det är möjligt att utföra behandlingen med denna teknik. I början av behandlingen kan tänderna bli ömma.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Spatelbitning används när framtänderna i överkäken tippar inåt och behöver flyttas till rätt läge. Förflyttningen av tanden sker långsamt, därför måste spateln användas regelbundet under en längre tid. Du reglerar själv trycket så att tanden flyttas i rätt riktning.

Du får en instruktion och ett schema över hur ofta spateln ska användas. För att få rätt effekt på tänderna är det viktigt att du följer schemat. I början av behandlingen kan tänderna bli ömma. Normalt tar det ett par veckor innan man kan se att tanden börjat flytta på sig. Efter några veckor brukar behandlingen vara klar.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Tandställningen Quad Helix används för att bredda en smal överkäkstandbåge. Tandställningen består av metallringar som är limmade på sexårständerna (kindtänderna bakom mjölktänderna). Mellan ringarna går en ståltrådsbåge som spänns av tandläkaren.

I början kan tänderna bli lite ömma och lösa, och bågen och banden kan skava. Detta brukar gå över efter en till två veckor. Du kan ta värktabletter vid behov.

Du ska komma till oss på kliniken för kontroll av tandställningen ungefär var sjätte vecka. Efter tre till sex månader är vidgningen oftast tillräcklig. Därefter ska tandställningen sitta kvar i ytterligare tre till sex månader för att resultatet ska bevaras. Kontakta kliniken om tandställningen lossnar.

I bildspelet här ovan kan du se hur tandställningen ser ut.

Senast uppdaterad: 2022-06-07 15:28