Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare.
Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en
modern webbläsare istället.
På Folktandvårdens webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.
En tandställning som sitter fast används för att flytta tänderna. Den kan se ut på olika sätt och vara placerad på framsidan eller insidan av tänderna.
Fast tandställning är den vanligaste formen av tandställning. Den består av fästen (brackets), som med hjälp av composit klistras på tänderna. Genom fästena går en tråd (båge) som ”låses” mot fästena med gummiringar (ligaturer, se bild nummer två). Även andra former av elastiska drag och små fjädrar kan användas för att flytta tänderna. Det vanligaste är fästen i form av små plattor av metall.
Fästena sitter fast på tänderna och går inte att ta bort när du till exempel äter eller borstar tänderna. En fastsittande tandställning kan användas i över- eller underkäken eller i båda käkarna samtidigt. I bildspelet kan du se tandställningens olika delar.
Det finns även specialtandställningar som man får bekosta själv. Du kan se hur de ser ut i bildspelet ovan, bild sex och sju.
Tandställning med keramiska tandfärgade fästen som gör att den syns mindre. Den placeras i överkäken på tandradens framsida från hörntand till hörntand.Tandställning där fästena limmas på insidan av tänderna vilket gör att den är osynlig för omgivningen.
Utöver ovanstående fasta specialtandställningar, finns Invisalign, en tandställning som består av genomskinliga skenor. Läs mer om den under Övriga tandställningar
Att sätta fast en tandställning gör inte ont och det behövs ingen bedövning. Beroende på vilken typ av tandställning som används, kan det ta mellan en halvtimme och en timme att sätta fast den. I början kan tänderna kännas ömma och tandställningen skava. Besvären brukar gå över inom en vecka.
Eventuellt kan du behöva sätta lite vax på de delar som skaver, se bild nummer tretton i bildspelet. Vaxet får du av din tandläkare. Du kan även ta smärtlindrande tabletter vid behov. Det kan också kännas ömt efter kontroller och justeringar, men det går över efter ett par dagar.
Vid återbesöken, som tar cirka 30 minuter, kontrollerar tandläkaren hur tänderna har flyttat sig sedan senaste besöket. Vid besöket byter man till exempel bågen eller bara gummiringar. Eftersom fästena är limmade på tänderna kan de lossna, speciellt om man biter i hård och seg mat. Skulle det hända är det viktigt att du kontaktar din klinik direkt för att få en tid och limma på dem igen. Om det går för lång tid innan du kontaktar kliniken, kan tänderna flyttas tillbaka och behandlingen ta längre tid.
När det är dags att ta bort fästena från tänderna kan några känna ett visst obehag och en del tycker att det gör ont både att ta bort fästena och att slipa bort limmet. Tänderna kan också kännas lösa efter att tandställningen tagits bort, men det är som det ska vara och går över. Om du är orolig för att det ska göra ont att ta bort tandställningen, kan du ta en smärtstillande tablett innan ditt besök.
Det är viktigt att du sköter din munhygien och fluorsköljning noga för att undvika vita fläckar, karies och inflammation i tandköttet. Trots att du går till specialisttandläkaren ofta, behöver du fortsätta med de vanliga kontrollerna hos din allmäntandläkare. Om du slarvar med munhygienen, kan tandläkaren behöva ta bort tandställningen och avbryta behandlingen för att undvika skador.
Ibland händer något som kallas rotförkortning, det innebär att tandrötterna blir kortare. I enstaka fall kan det vara omfattande och då behöver behandlingen avbrytas eftersom tandens stöd blir mindre och det finns en större risk att den lossnar på längre sikt.
I sällsynta fall klarar tänderna inte av belastningen som de utsätts för och en eller flera tänder kan behöva rotfyllas, oftast handlar det om tänder som har en tidigare skada.
Du som har en fast tandställning bör vara extra noga med tandborstningen. Tandställningen sliter inte på dina tänder, men det kan bildas bakterier runt tandställningen och matrester kan fastna på tänderna. Du behöver dessutom tänka extra noga på hur och vad du äter. Vid tandställningens bågar och fästen fastnar ofta matrester och bakterier. Därför räcker det inte med vanlig tandborstning och fluortandkräm. Du behöver små mellanrumsborstar/vinkelborste och en speciell tandborste eller eltandborste.
Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll.
Använd de rekommenderade tandborstarna.
Gör rent mellan tänderna och vid tandställningens bågar och fästen med mellanrumsborstar.
För att komma åt där tänderna sitter trångt kan du behöva mjuka, flossade tandstickor.
Skölj med fluor varje dag, bäst effekt ger munsköljning med 0,2% fluorlösning.
I bildspelet här ovan finns bilder som visar hur du ska göra, se bild nummer åtta till tio.
Det kan hända att den stabiliserade tråden eller fästen lossnar. Även metallbågen/tråden kan glida åt sidan eller böja sig. Vissa saker kan du åtgärda själv, som till exempel om bågen åker ur röret, se hur du gör i bild nummer elva i bildspelet ovan. Det kan även hända att en stålligatur står ut eller skaver, se bild tolv för tips.
Låt tänderna vila minst 2-3 timmar mellan varje måltid. Undvik sura eller söta drycker och att småäta mellan måltiderna. Välj vatten när du är törstig. För att fräscha upp din mun och ta bort matrester, kan det vara skönt att borsta tänderna efter att du har ätit. Bit inte i hårda eller sega saker, som till exempel kola och knäck och undvik att tugga tuggummi. Det minskar risken att fästena lossnar eller att metallbågen/tråden glider åt sidan eller böjer sig. Skär istället segt kött, morötter, äpplen och liknande i små bitar innan du stoppar dem i munnen.