Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tandköttsinflammation och tandlossning

Ett friskt tandkött (gingiva) är blekt rosa, något knottrigt och omger tanden som en krage. Mellan tandköttet och tanden finns en tandköttsficka som i en frisk mun är en till tre millimeter djup. Ett friskt tandkött blöder inte när du borstar på rätt sätt.

Tandköttsinflammation (gingivit)

Gingivit, inflammation i gingivan (tandköttet), orsakas av bakterier. Får bakterierbeläggningar (plack) bildas och ligga kvar kring tanden så orsakar detta gingivit Tandköttet blir då rött, svullet och lättblödande. Gingivit kan läka helt utan bestående skada. Detta förutsätter god och regelbunden munhygien.

Tandlossning (parodontit)

Obehandlad gingivit kan leda till parodontit. Inflammationen är då mer omfattande och tandköttsfickor kring tanden blir djupare. Detta riskerar att tandens fäste förstörs. Parodontit läker efter behandling dock ofta med en bestående vävnadsskada det vill säg att det fäste som tanden förlorat inte återbildas. För att förhindra att sjukdomen kommer tillbaka är det viktigt att tandköttet är friskt.

Hur undviker du att få tandköttsinflammation och tandlossning?

Egenvården är viktigast

  • Borsta tänderna noga dagligen

  • Gör rent mellan tänderna dagligen

  • Hos tandvården får du råd om de bästa hjälpmedlen för dig

Regelbundna besök hos tandhygienist och tandläkare är viktiga för att upptäcka sjukdom tidigt. Parodontit upptäcks genom att vi kontrollerar tandköttsfickornas djup och eventuell blödning (inflammation) och granskar röntgenbilder.

 

Rökning och diabetes

Risken för parodontit ökar väsentligt om du röker. Rökningen gör att sjukdomen utvecklas snabbare och medför sämre läkning efter behandling.

Har du en icke välinställd diabetes så medför detta också sämre läkning.

Vad innebär behandlingen?

Behandlingen innebär att tandläkaren eller tandhygienisten:

  • Informerar om sjukdomen
  • Informerar om egenvård, visar hur du ska sköta din munhygien på ett bra sätt
  • Avlägsnar bakteriebeläggningar och tandsten

Behandlingen kräver oftast flera besök. I vissa fall kan tandläkaren eller tandhygienisten behöva skicka en remiss till specialist för behandling.


Senast uppdaterad: 2022-10-04 08:30