Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Remiss och egen vårdbegäran

Det behövs remiss för undersökning och/eller behandling på Folktandvårdens specialistkliniker. Vi tar emot remisser som skickas från såväl tandvård som övrig hälso- och sjukvård, både offentlig och privat. Du kan också skriva en egen vårdbegäran. Detta innebär att du själv skriver till specialisttandvården för att söka vård.

Barn och unga vuxna

För barn, ungdomar och unga vuxna 0-23 år som har fri tandvård i Västra Götalandsregionen, ska remiss skickas genom allmäntandvården. Då går det alltså inte att skicka en egen vårdbegäran. Undantag görs för kliniken Mun-H-Center, dit vårdnadshavare kan skicka en egen vårdbegäran.

Kan innebära högre kostnad

Vid egen vårdbegäran får du inte tillgodoräkna dig referenspris för specialisttandvård. Detta kan innebära lägre ersättning från Försäkringskassan och därmed en högre kostnad för behandlingen.

Undantag

Egen vårdbegäran går inte att använda för undersökningar vid odontologisk radiologi (röntgen), där måste du ha en remiss från behandlare inom tandvård eller övrig hälso- och sjukvård. Smärtutredning inom bettfysiologi enligt hälso- och sjukvårdens avgiftssystem gäller enbart vid remiss från behandlare inom tandvård eller övrig hälso- och sjukvård. Om vårdbegäran avser tandreglering är det lämpligt att först vända sig till en allmäntandläkare för bedömning av bettavvikelsen​.

Bedöms på samma sätt

En egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från tandvård eller övrig hälso- och sjukvård. Det är den mottagande enheten som avgör vilken vård du är i behov av och på vilken nivå. Det betyder att du kan komma att hänvisas till allmäntandvården.

Så här gör du egen vårdbegäran

Du gör en egen vårdbegäran genom att skicka in en pappersblankett. Eftersom en egen vårdbegäran innehåller patientuppgifter om dig är det inte tillräckligt säkert att skicka den med e-post.

Använd blanketten nedan och skicka den per post till den aktuella kliniken. adressuppgifter hittar du på respektive kliniks webbsida.

Blankett, egen vårdbegäran

För vårdgivare

Vi tar emot remisser från såväl tandvård som övrig hälso- och sjukvård, både offentlig och privat.

Till blankett för vårdgivarremiss

Våra kliniker

Välkommen att kontakta någon av våra kliniker i specialisttandvården.

Våra kliniker


Senast uppdaterad: 2021-10-14 15:46