Tandvårdsstöd
Alla vuxna i Sverige som är anslutna till Försäkringskassan har rätt till statligt tandvårdsstöd som består av två delar: ett allmänt tandvårdsbidrag som i första hand är tänkt att användas för undersökningar och förebyggande vård, och ett skydd mot höga kostnader.
Det finns även ett särskilt tandvårdsbidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder samt ett särskilt tandvårdsstöd som du kan ha rätt till om du har ett bestående behov av omfattande vård och omsorg eller lider av vissa sjukdomar.
Allmänt tandvårdsbidrag
Den 1 juli varje år får alla vuxna rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag som betalas ut av Försäkringskassan direkt till den behandlande tandläkaren eller tandhygienisten. Du som är mellan 24 och 29 år, eller över 65 år, får 600 kronor om året. Är du mellan 30 och 64 år får du 300 kronor om året.
Högkostnadsskydd
Tandvårdsstödet skyddar dig mot höga kostnader. Du får 50 procent rabatt på kostnader över 3 000 kronor och 85 procent rabatt på kostnader över 15 000 kronor beräknat på ett referenspris som Försäkringskassan utgår ifrån. Det betyder att det är först när du har nått upp till 3 000 kronor eller 15 000 kronor enligt referenspriset som rabatten börjar gälla. Har din tandläkare ett högre pris blir rabattgränserna högre. Försäkringskassan betalar ersättning för resten av kostnaderna direkt till din behandlare.
Särskilt tandvårdsbidrag
Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder som medför en risk för att din tandhälsa försämras. Du som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du har ett ökat behov av tandvård kan få särskilt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan. Bidraget kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder som exempelvis undersökning och tandrengöring.
Tandvårdsstöd- Försäkringskassan
Gäller tandvårdsstödet för all tandvård?
Nej, det gör det inte. Det finns regler som avgör vilken tandvård som omfattas av det statliga tandvårdsstödet. Grundläggande tandvård ersätts genom högkostnadsskyddet, till exempel undersökningar, röntgenundersökningar, behandling av sjukdom etc. Kronor och broar ersätts på olika sätt, beroende på varför de behöver göras. Du och din tandläkare kan naturligtvis välja en annan behandling än den som omfattas av tandvårdsstödet men då får du, om den är dyrare, betala mellanskillnaden själv. Kosmetisk tandvård omfattas inte av tandvårdsstödet. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så berättar de mer om högkostnadsskyddet.
Fri tandvård i Västra Götaland
I Västra Götaland är det fri barn- och ungdomstandvård till och med december det år du fyller 23.
För att omfattas av den fria tandvården måste du vara skriven i Västra Götaland, gå till en tandläkare som verkar inom Västra Götaland.
Från och med det år du fyller 24 år får du själv betala det mesta av din tandvård. Då kanske Frisktandvård är något för dig - regelbunden tandvård till fast pris.
Frisktandvård - tandvård till fast pris
Särskilt tandvårdsstöd
Ibland kan tandvård kosta som vanlig sjukvård. Det finns ett antal sjukdomar, tillstånd och besvär där viss tandvård kan ingå som en del av sjukdomsbehandlingen. Du kan till exempel behöva vård mot infektioner i käken inför en cancerbehandling eller en organtransplantation, där en infektion kan påverka resultatet. Du som har ett stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad i ditt dagliga liv kan ibland få särskild hjälp när det gäller tandvård. Det innebär att du kan få bli undersökt där du bor och få viss tandvård till samma avgift som sjukvård.
Särskilt tandvårdsstöd - Västra Götalandsregionen