Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Njut av sommarmaten och ta hand om dina tänder

En familj äter middag i sin trädgård

Sommaren är en period när många äter och dricker mer av sånt som påverkar tänderna. Vi vill att du ska kunna njuta fullt ut av semestern - samtidigt som du tar hand om dina tänder. Här är fem enkla tips till dig från oss på Folktandvården.

För många innebär sommaren mer sockerrik mat och dryck. Det är inte bara glasstruten i solen eller rosévin och läsk till grillmaten som är sommarklassiker. Glass, godis, bakverk, bär, frukt, saft, läsk, snacks och vin är exempel på sånt som många konsumerar mer av i semestertider. Men det finns enkla sätt för dig att minska syraangrepp på tänderna, mellan den vanliga tandborstningen morgon och kväll.

Här är fem enkla tips för dina sommardagar:

  1. Skölj med vatten. När du ätit mer sockerrik mat kan du skölja runt lite vatten i munnen efteråt. Då sköljer du bort en del av de syror som angriper tänderna på grund av det vi äter och dricker.
  2. Ät i korta stunder. Det är bättre att äta exempelvis godis och dricka läsk eller vin i korta stunder istället för att småäta under dagen. Då får du kortare syraangrepp på dina tänder istället för ett som pågår kanske hela dagen. Då drar du även nytta av salivens skyddande effekt.
  3. Sugrör - en pipeline förbi tänderna. Använd sugrör om du dricker exempelvis saft eller läsk. Finessen med sugrör är att mer dryck sväljs utan att den får direktkontakt med dina tänder.
  4. Vatten - törstsläckaren nr 1. Det är lätt hänt att man blir sötsugen när man blir törstig i värmen – men vatten är den bästa törstsläckaren.
  5. Tänderna är inget multiverktyg. Öppna inte kapsyler eller korkar med tänderna. Ibland är det enkelt att chansa med sånt när det inte fungerar med fingrarna. Risken är att det uppstår skador på emaljen eller andra skador om du använder tänderna som ett verktyg.

Missa inte våra MellanMums-recept som ger dig alternativ för gladare tänder om du vill. Glad sommar önskar vi på Folktandvården!