Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bibehåll god munhälsa genom regelbunden kontakt och egenvård

Under flera generationer har Sveriges befolkning blivit allt friskare i munnen. Färre har stora behandlingsbehov och karies har minskat. – Hälsan har generellt förbättrats. Men det finns en ojämlikhet i munhälsa som speglar samhället i stort, säger Thomas Jacobsen, kvalitets- och utvecklingschef Folktandvården Västra Götaland.

Varje år gör Folktandvården Västra Götaland ett odontologiskt bokslut som speglar munhälsoutvecklingen i samhället. Årets bokslut visar att färre personer har karies, även om den positiva utvecklingen inte ökar i samma takt som 2020 och 2019.

Behåll kontakten

För att bibehålla god hälsa är det viktigt med egenvård och goda kostvanor, men också att behålla sin tandvårdskontakt
– Få tandsjukdomar ger tidiga symptom. Ju tidigare sjukdom upptäcks, desto mindre blir konsekvenserna för patienten, säger Thomas.

Ur ett mer generellt hälsoperspektiv kan regelbundna kontroller även motverka att man får andra sjukdomar. Ett exempel på samband mellan munnen och kroppen är parodontit (tandlossning) och diabetes.
– Om man botar tandlossning minskar risken för diabetes och behovet av mediciner, samtidigt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, säger Thomas Jacobsen.

Läs mer om utvecklingen i vårt odontologiska bokslut

Munhälsoråd för alla stunder