Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Det känns väldigt fint att vara tandsköterska”

I fjol tog Malin Johansson examen från Folktandvårdens tandsköterskeutbildning i Göteborg. Direkt därefter fick hon fast anställning på kliniken på Öckerö. – Det roligaste är att få vara den som rår om patienterna, det känns väldigt fint, säger Malin.

Efter att ha arbetat med olika serviceyrken, men också inom vården i flera år, var Malin sugen på att studera. Via en annons fick hon upp ögonen för tandsköterskeyrket.
– Det verkade vara ett roligt och spännande yrke där jag kunde få användning för mina tidigare erfarenheter, säger hon.

I januari 2019 började Malin på tandsköterskeutbildningen vid Odontologen i Göteborg. Där finns, precis som på utbildningen i Borås och Uddevalla, närhet till specialisttandvård och tillgång till en avancerad klinisk övningsmiljö.
– Jag älskade utbildningen. Det var en bra struktur och det kändes väldigt professionellt, säger Malin.

Hon uppskattade även att det var ett stort åldersspann bland studenterna.
– I min klass var den yngsta 20 och den äldsta 48. Vi hade olika bakgrunder och kunde utbyta erfarenheter med varandra.

Ett framtidsyrke

Det finns ett stort behov av tandsköterskor och redan under utbildningens praktikperioder fick Malin uppmaningar om att komma tillbaka och jobba. I slutändan föll valet på Folktandvården Öckerö, där hon började direkt efter examen i våras.
– Det känns tryggt att jobba inom Folktandvården, det finns ingen hierarki utan jag kan ställa frågor till alla på kliniken. Som nyanställd får man också en bra introduktion med både handledning och nätverksträffar.

Malins favoritämne är bemötande.
– Jag har alltid gillat att få rå om och vara hjälpsam. Det roligaste är att hjälpa tandvårdsrädda patienter. Häromdagen stod jag och sjöng för en patient i 1,5 timme för att lugna, jag gillar verkligen bemötande, och att lära mig nya saker.

”En stor resurs på kliniken”

Lisbeth Samuelsson är klinikchef på Öckerö och väldigt glad över att ha rekryterat Malin.
– Det är jätteroligt att få in en ny tandsköterska som kommer med entusiasm och nya kunskaper. Jag ser tandsköterskan som navet i behandlingen och en stor resurs på kliniken, säger Lisbeth.

Hon berättar att dagens tandsköterskor har mycket eget patientansvar och är väldigt aktiva i behandlingen.
– De arbetar också förebyggande och sprider kunskap om munhälsa i samhället, till exempel genom besök i öppen förskola, hemtjänst och i skolor, säger Lisbeth.

Hon är själv tandsköterska i grunden.
– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, det är ett superroligt jobb med varierande arbetsuppgifter. Och det finns karriärmöjligheter, man kan till exempel bli ortodontiassistent, operationstandsköterska, klinikkoordinator eller klinikchef, säger Lisbeth.

Vill du bli tandsköterska?
Här kan du läsa mer om utbildningen, när det är dags för nästa ansökningsperiod och kursstart och på vilka orter.