Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barntandläkaren: Lek fram tandborstningen!

Kämpar du och ditt barn med tandborstningen? Anna Fjelddahl, barntandläkare på Folktandvården Västra Götaland, ger tips och tricks för att göra tandborstningen till en rolig stund på dagen. – Med fantasi och lek kommer man väldigt långt, säger Anna.

Hon är specialisttandläkare inom pedodonti (barn- och ungdomstandvård) på Folktandvården Västra Götaland och har lång erfarenhet av att möta barn i olika situationer.

– För att barnet ska må bra i munnen och slippa hål i tänderna är det i grunden enkla råd, som att borsta tänderna två gånger om dagen och ha bra matvanor, säger Anna.

Hon tipsar om att göra ett ”paket” av rutinerna kring läggning och uppstigning.
– Lägg ihop till exempel pyjamas, toalettbesök och tandborstning i ett paket. De flesta barn älskar rutiner och det är extra bra för barn med neuropsykiatriska diagnoser, säger Anna.

Lek istället för bråk

När barnet kommer in en utvecklingsfas och säger nej till det mesta gäller det att ta fram nya knep ur verktygslådan.
– Undvik att gå i affekt och hamna i en kaosspiral. Om barnet säger nej till tandborstning så kan du prova igen en stund senare.

Ett annat tips är att leka fram tandborstningen.
– Kanske låter du barnet borsta dina tänder eller gör något spexigt med tandborsten, till exempel borstar tänderna på en blomma eller har en röd dag där ni borstar tänderna med en röd tandborste. Det är bara din fantasi som sätter gränser, säger Anna.

För lite äldre barn finns också Rocka munnen, en gratis app från Folktandvården med tandborstningslåt och krossa karies-spel som hjälper till att göra tandborstningen till en rolig stund.

Anna Fjelddahl är specialisttandläkare inom pedodonti (barn- och ungdomstandvård).

Goda vanor skapas tidigt

Barn behöver hjälp med tandborstningen från att den första tanden tittar fram upp till 12-årsåldern. Vid ett-årsålder bjuder Folktandvården in alla barn till det första besöket.
– Det är viktigt att komma för att få råd och guidning kring kost och tandborstning.

Om barnet får med sig goda vanor tidigt så följer de ofta med genom livet, och det som är bra för tänderna är också bra för hela kroppen, säger Anna.

Läs mer om barns munhälsa

Läs mer om Rocka munnen