Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

2+2+2+2 men varför då?

Mamma och dotter borstar tänderna

2+2+2+2 är en praktisk minnesregel för att tänderna ska må bra hela livet. Borsta två minuter åt gången. Två gånger om dagen. Två centimeter tandkräm och undvik att äta eller dricka två timmar efter tandborstningen. Häng med i guiden om varför just siffran två är så viktig för din munhälsa!

Varför är två minuter tandborstning så viktigt?

Som vuxna kan vi ha upp till 32 permanenta tänder i munnen. Var och en av dem kräver sin dagliga skötsel för att vara friska. Två minuter ger dig tillräckligt med tid för att hinna rengöra det mesta i munnen, inklusive svåråtkomliga områden som baksidan av tänderna och mellan tänderna. Sätt timern i mobilen så har du koll på tiden. Ett annat tips är att använda eltandborste. Många modeller surrar med korta stötar var 30:e sekund som gör det lättare att ha koll på tiden.

Är två gånger om dagen nödvändigt?

Om du borstar tänderna efter frukost och innan läggdags säkerställer du att tänderna hålls fria från plack som kan leda till karies och andra tandsjukdomar. Med tandborstning morgon och kväll får du ett jämnt skydd av fluorid under dygnet. Kom ihåg att byta tandborsten efter ungefär tre månader – slitna strån på tandborsten gör ingen större nytta.

Varför just två centimeter tandkräm?

I tandkräm finns det fluorid som stärker tandemaljen och skyddar mot karies. Fluoriden kan även få pågående kariesangrepp att avstanna. Två centimeter tandkräm säkrar att dina tänder får den mängd fluorid som krävs för ett gott skydd. Tandkrämen innehåller också lite slipmedel som hjälper dig få bort missfärgningar.

Sila skummet från tandkrämen mellan tänderna med lite vatten när det gått två minuter. Då tränger skummet in i skrymslen och vrår mellan dina tänder. Skölj inte munnen med vatten efter tandborstning – annars spottar du ut en del av fluoridens skyddande effekt.

Varför vila tänderna?

Undvik att äta och dricka två timmar efter tandborstning. Då får den skyddande fluoriden i tandkrämen chansen att stanna kvar i munnen längre och läka skador.

Det här med pauser är också viktigt efter måltider. Om du väntar tre till fyra timmar mellan intagen så får tänderna vila och saliven hinner neutralisera syror som bildas i munnen när vi dricker och äter annat än vatten. Saliven är en superkraft för din munhälsa. Den har en viktig skyddseffekt och bildar ett skydd för slemhinnor och tänder samt bidrar till ett bra pH-värde. Saliv hjälper också till med att begränsa tillväxten av bakterier, svampar och viruspartiklar. Så ge tänderna pauser från mat och dryck och låt saliven hjälpa dig.

Räcker detta nu då?

Tandborstning kommer åt cirka 60 % av dina tandytor. Med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste kommer du åt att rengöra resten. Det förebygger karies, hål i tänderna, och minskar risken för inflammationer i tandköttet eller dålig andedräkt. Fråga gärna oss på Folktandvården om vad som passar just dig.

Så skapa de där dagliga vanorna hemma för en god munhälsa. Det har du glädje av hela livet. 2+2+2+2 – nu kör vi! Vi på Folktandvården önskar dig en både glad och god sommar.

Är du sugen på att lära dig mer om hur du rengör tänderna på bästa sätt?

Har du koll på hur man använder eltandborste, mellanrumsborste, tandtråd och bygel? Spana in instruktionsfilmerna med våra experter om du vill fila på tekniken för en riktigt bra munhälsa.