Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lugnande medicin vid tandläkarbehandling

Inom Folktandvården Västra Götaland används vid behov huvudsakligen Midazolam som lugnande läkemedel inför tandbehandling.

Inför behandling

Det är viktigt att vi känner till dina eventuella sjukdomar och mediciner. För att kunna dosera rätt behöver vi även veta vad du väger.

Det här behöver du känna till

Så fungerar Midazolam

  • Du slappnar av och känner mindre oro under behandlingen.
  • Läkemedlet är inte smärtstillande och därför kan du få bedövning som vanligt om du vill.
  • Minnet av behandlingen är vanligtvis inte så tydlig efteråt eftersom medicinen tillfälligt påverkar förmågan att komma ihåg.

Så här ges Midazolam

  • Läkemedlet tas på kliniken 20–30 minuter
    före behandlingen.
  • Vanligtvis i form av en lösning att dricka. 
  • Till barn ibland via en plastpip i ändtarmen.

Att tänka på före behandling 

Det är viktigt att du inte äter eller dricker två timmar innan besöket. Tänk på att komma i god tid till besöket.

Att tänka på efter behandling

Midazolam finns kvar i kroppen under hela dagen. Efter behandlingen får du stanna kvar på kliniken i en till två timmar. Eftersom medlet verkar avslappnande på musku­laturen och påverkar balansen är det viktigt att inte delta i fysiska aktiviteter eller att ge sig ut i trafiken samma dag. Bilkörning är inte tillåten förrän efter tolv timmar. Du ska ha sällskap av en ledsagare direkt efter behandlingen och även senare på väg hem från kliniken.

Information till vårdnadshavare

Att tänka på under behandlingen

Ibland händer det att barnet trots medicinering blir argt eller ledset och då kan du hjälpa till genom att stötta och lugna. Det är viktigt att du efteråt ger en positiv bild av händelseförloppet då detta blir vad barnet kommer ihåg.

Att tänka på efter behandling

Vid hemresa i bil ska barnet sitta som vanligt i bilstol med säkerhetsbälte samt ha en vuxen bredvid sig. Ta det lugnt hemma med barnet resten av dagen och håll barnet under uppsikt eftersom balansen är påverkad. Om barnet somnar ska det ligga på sidan.

Vad kostar behandlingen med Midazolam?

Denna behandling kräver extra tid på kliniken. Den är kostnadsfri för barn och unga vuxna inom ramen för den fria barn- och ungdomstandvården. Vuxna debiteras enligt gällande prislista. Vid sena återbud och uteblivande debiteras en högre avgift för såväl barn som vuxna.


Senast uppdaterad: 2022-06-20 10:11