Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lugnande medicin vid tandläkarbehandling

Inom Folktandvården Västra Götaland används vid behov huvudsakligen Midazolam som lugnande läkemedel inför tandbehandling.

Inför behandling

Det är mycket viktigt för oss att få veta dina eventuella sjukdomar och mediciner. För att kunna dosera rätt behöver vi även känna till din vikt.

Så fungerar Midazolam

  • Du slappnar av och blir mindre ängslig under behandlingen.
  • Medicinen har ingen smärtstillande effekt utan du får bedövning som vanligt.
  • Medicinen påverkar din förmåga att komma ihåg hela eller delar av behandlingen.

Så ges Midazolam

  • Vanligtvis i form av en lösning att dricka.
  • Till barn ibland via en plastpip i ändtarmen.

Före behandling

För att få bästa möjliga effekt av Midazolam ska du inte äta senare än två timmar innan medicineringen. Drick inte grapefruktjuice. Juicen påverkar medicinens effekt. Det går bra att dricka vatten. Midazolam tas på tandvårdskliniken 20-30 minuter före behandlingen.

Efter behandling

Midazolam finns kvar i kroppen under hela dagen. Efter behandlingen får du stanna kvar på kliniken i en till två timmar. Eftersom medlet verkar avslappnande på muskulaturen och påverkar balansen är det viktigt att undvika fysisk ansträngning eller att ge sig ut i trafiken samma dag.

Bilkörning är inte tillåten förrän efter tolv timmar.

Du ska ha sällskap på väg hem från kliniken.

Speciellt för barn

Ta det lugnt hemma med barnet resten av dagen och håll barnet under ordentlig uppsikt eftersom balansen är påverkad. Ibland händer det att barnet trots medicinering blir argt eller ledset under behandlingen. Eftersom Midazolam påverkar minnet är det viktigt att du som medföljare talar positivt om behandlingen så att barnet får en bra minnesbild.

Vad kostar behandlingen med Midazolam?

Denna behandling kräver extra resurser och tid på kliniken. Den är kostnadsfri för barn och unga vuxna inom Folktandvården Västra Götaland upp till och med 24 års ålder. Vuxna debiteras enligt gällande prislista. Vid sena återbud och uteblivande debiteras en högre avgift för såväl barn som vuxna.


Senast uppdaterad: 2016-10-19 15:31