Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Vi finns för dig som har tappat din första tand och för dig som inte borde tappa en enda till. För dig med ett strålande leende och för dig som inte kan le alls. För dig som går ett helt liv utan ett enda hål och för dig som har alldeles för många. Oavsett vem du är och hur du har det så finns vi med råd och vård
– för alla stunder.

Alla goda ting är två

TIPS! Det du gör hemma, varje dag, är minst lika viktigt som det vi gör när vi ses på kliniken. Så kom ihåg den goda vanan om två: borsta tänderna i två minuter, två gånger per dag med två centimeter fluoridtandkräm. Och låt tänderna vila – minst två timmar mellan måltiderna.

Nya tänder vill ha en bra start

TIPS! Redan när första tanden har börjat titta ut vill den bli ompysslad morgon och kväll. Lättast är att vänja ditt barn vid en mjuk barntandborste med en liten klick mild fluoridtandkräm för barn, så liten som storleken på ditt barns lillfingernagel.

När även munnen förändras

TIPS! Om du är torr i munnen är du inte ensam. Det är en följd av mediciner och kroppens naturliga åldrande. Men eftersom muntorrhet ökar risken för karies kan det vara bra att använda extra fluorid i form av till exempel munskölj. Fråga oss gärna om råd när vi ses så vi kan försöka skapa en bra känsla för dig.

Vad gör ärtan i tandkrämstuben?

TIPS! Jodå, små barn ska också ha tandkräm på borsten. Från två till sex års ålder räcker en liten klick, stor som en ärta. Använd en barntandborste och en mild barntandkräm som innehåller fluorid. Borsta morgon och kväll och låt alltid ditt barn somna med rena tänder.

Det som gömmer sig i mellanrummet

TIPS! I tonåren, när alla permanenta tänder är på plats, räcker det inte att bara borsta tänderna – nu behöver man göra rent mellan dem också. Fråga oss gärna när vi ses så visar vi hur och vad som är bäst för just dig.

Tandbyte betyder tandkrämsbyte

TIPS! När mjölktänderna börjar tacka för sig och de första permanenta tänderna kikar fram, är det dags för vuxentandkrämen med högre fluoridhalt att göra entré. Men visste du också, att det är du som vuxen som bäst styr tandborsten? Barn upp till tolv års ålder har nämligen inte fullt utvecklad finmotorik ännu.

Mjölk, ost och nötter

TIPS! Hur surt det blir i munnen beror bland annat på den mat du äter. Mjölk, ost och nötter är exempel på basisk mat som kan neutralisera syran i munnen, då minskar risken för att tänderna utsätts för syraangrepp.

Skölj med vatten

TIPS! Syrlig mat kan vara både gott och nyttigt, men kan ge frätskador på tänderna. För att skydda tänderna kan du skölja munnen med vatten efter att du har ätit något surt. Det kan också hjälpa till att skydda tänderna från missfärgning.

Frukt och grönt

TIPS! Många typer av frukt och grönt är bra för tänderna. Knapriga frukter som äpple och grönsaker som morot, selleri och paprika kräver tuggning vilket sätter igång salivflödet. Det är bra eftersom ökad salivproduktion hjälper till att skydda tänderna.

Folktandvården på Instagram

Fler tips och råd från våra experter finns på vårt Instagramkonto. Där hittar du även mellanmålsförslag och annat spännande.

Prenumerera på god hälsa

Vill du ha regelbunden tandvård till fast pris för att förebygga tandrelaterade bekymmer och slippa oförutsägbara kostnader, rekommenderar vi dig Folktandvårdens frisktandvårdsavtal.

Jobba hos oss

Tillsammans bidrar vi till bättre hälsa och god livskvalitet för invånarna i Västra Götaland. Hos oss får du ett meningsfullt arbete med kompetenta kollegor, gott ledarskap och bra utvecklingsmöjligheter.


Senast uppdaterad: 2022-09-05 08:14