Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Tandolycksfall permanenta tänder

En skada på en permanent tand ska alltid undersökas av tandläkare. Tandläkaren gör en undersökning med hjälp av röntgen, kontrollerar tandens rörlighet och testar tandnervens känslighet. Efter behandlingen följer regelbundna efterkontroller med olika intervall beroende på skadans omfattning.

De flesta tandolycksfall i det permanenta bettet inträffar i åldern 7-11 år då framtänderna kommer fram och tandroten utvecklas. Om roten inte är färdigutvecklad har tanden bättre möjlighet att klara av en skada än om rotutvecklingen är avslutad.

Olika typer av skador 

En skada kan drabba tanden, käkbenet, slemhinnan och huden. Här kan du läsa mer om olika slags skador.

En spricka på tandytan

En spricka kan ses på ytan i vissa ljusförhållanden och behöver oftast inte behandlas.

Tanden sitter löst

Efter ett tandolycksfall är det vanligt att det känns som om tanden sitter löst. Oftast sitter den kvar på sin ursprungliga plats men den kan också ha ändrat läge. Vid de här skadorna blöder det från tandköttet runt tanden. Det gör ont och är ofta svårt att äta. Kontakta tandvården för råd.

Slagit av en bit av tanden

Vid olyckstillfället kan det hända att en del av tandens krona slås av. Hittas den avslagna biten så lägg den i mjölk, saliv eller koksalt och ta med den till tandläkaren. Tandläkaren kan ibland limma fast den avslagna biten. I annat fall får man bygga upp tanden med en plastfyllning. Den avslagna tanden kan bli känslig och det kan göra ont när man tuggar. Har tandnerven skadats behöver den behandlas för att undvika infektion.

Tanden har flyttat sig

Vid olyckstillfället kan det hända att tanden har ändrat läge. Tandläkaren försöker då flytta tillbaka tanden. För att tanden ska kunna läka och inte rubbas fixeras den mot granntänderna med en tråd. Beroende på skadans omfattning ska tråden sitta kvar i cirka 14 dagar. Har tandnerven skadats allvarligt kan det leda till att tanden måste rotfyllas.

Tanden har slagits ut

Har en permanent tand slagits ut helt och hållet bör den sättas tillbaka på sin plats omgående. Ju snabbare tanden sätts på plats desto större chans att den läker bra. Är tanden smutsig skölj den försiktigt under rinnande kallt vatten max 10 sekunder. Håll i tandens krona och undvik att röra roten. Går det inte att sätta tillbaka tanden på sin plats transporteras den i mjölk, i munnen eller koksaltlösning. Det är viktigt att tanden inte torkar ut. Lägg den däremot inte i vanligt kranvatten eftersom inläkningen av roten påverkas. Uppsök omedelbart tandvården.

Komplikationer

Vid samtliga komplikationer bör tandläkare uppsökas.

Färgförändring

Tanden kan skifta färg efter en olycka, hur lång tid efteråt kan variera. Var observant. Det kan innebära att tanden behöver rotfyllas eftersom tandnerven kan ha skadats.

Fistel (varblåsa)

Syns vanligast som en blåsa på tandköttet vid tanden. Denna uppstår när roten blivit infekterad och det sker en tömning av var från tanden. Infektionen måste behandlas av tandläkare.

Skada på tandroten

Om en tand har slagits ut eller flyttats ur sitt läge kan det efter en tid visa sig att roten tagit skada. Detta går inte alltid att behandla utan kan leda till att tanden måste tas bort.

Vad du kan göra själv

Munhygien

Det är viktigt för läkningen att hålla rent runt den skadade tanden. Som komplement till tandborstning är det viktigt att skölja eller badda med klorhexidinlösning som är ett bakteriedödande medel. Medlet finns att köpa receptfritt på apotek.

Skonkost

Du ska äta lättuggad mat den första tiden för att inte belasta tanden i onödan.

Smärtlindring

För att lindra smärtan kan du ta smärtstillande läkemedel. Läs alltid anvisningen med dosering på läkemedelsförpackningen.

Tandskydd förebygger skador

Tandvården kan hjälpa till med tandskydd i samband med idrott. Tandskyddet ingår inte i den fria barn- och ungdomstandvården. Fråga tandvården om ett kostnadsförslag.

Anmälan till försäkringsbolag

Skicka alltid en anmälan till ditt försäkringsbolag i samband med skadan.

Kontakta tandvården

Kontakta i första hand närmaste tandvårdsklinik om du har råkat ut för ett tandolycksfall. Skulle kliniken vara stängd går det bra att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177, eller kontakta vår akuttandvård.

Akuttandvård

Tandolycksfall

Läs mer om tandolycksfall på 1177 - när en tand slås ut eller skadas.

Folktandvården Online

Här kan du boka tid för ett videosamtal med en av våra tandläkare. Ställ frågor eller få tips och rådgivning - utan att behöva ta dig till en klinik!


Senast uppdaterad: 2022-06-10 15:51