Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Störning i emaljen hos barn

Vad är MIH?

Emaljen är tandkronans yttersta skikt och är kroppens hårdaste vävnad. Molar Incisor Hypomineralization (MIH) är en störning av emaljen som framför allt drabbar de första permanenta kindtänderna (sexårständerna) men kan även drabba de permanenta framtänderna. Det är en störning som sker när tänderna bildas under det första levnadsåret. De drabbade tänderna är missfärgade, mer porösa och går lättare sönder.

Hur vanligt är MIH och vad beror det på?

Ungefär vart femte barn har MIH. Orsaken har ännu inte kunnat klarläggas, men mycket tyder på att hälsoproblem under första levnadsåren spelar stor roll.

Hur märker jag att mitt barn har MIH?

MIH kan ställa till stora problem för de drabbade barnen i form av kraftiga ilningar vilket kan göra det svårt att till exempel dricka kalla drycker eller äta glass.

Hur ser den skadade tanden ut?

MIH visar sig som fläckar i emaljen på en eller flera sexårständer och ofta samtidigt på en eller flera framtänder. Graden av störning kan variera från gulvita fläckar med hård yta till gulbruna fläckar med sönderfallande och porös emalj.

Vad kan man göra själv?

Har ditt barn en MIH-skadad tand är det viktigt att hålla den extra ren. Använd fluortandkräm och en mjuk tandborste. Det minskar risken för problem med ilningar eller karies.

Vad gör tandvården?

Det är viktigt att uppsöka tandvården för att ställa diagnos och planera behandling. I första hand behandlas tanden med extra fluor. I vissa fall kan tanden behöva en fyllning. Visar det sig att skadan är för omfattande bör man överväga att ta bort tanden. Tas sexårstanden bort finns det goda möjligheter för bakomliggande tand att ta dess plats.

Senast uppdaterad: 2022-03-18 08:13