Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trygg och snabb hjälp online

När Ture, 3 år, trillade och slog sig på en stubbe fick han hjälp via Folktandvården Online. – Det var supersmidigt! Skönt att inte behöva åka iväg på ännu ett läkarbesök utan kunna få hjälp hemifrån, säger mamma Therese.

Det var i början av pandemin, i mars 2020, som den digitala kliniken öppnade. Tandläkarna Fariba Dashti och Elisabet Wolak har varit med sedan starten. Via Folktandvården Online möter de varje dag olika personer i olika situationer i livet.
– De som kontaktar oss är allt från föräldrar vars barn har trillat och slagit i tänderna till personer med tandvårdsrädsla, säger Elisabet.
– Det är en styrka att kunna möta de här personerna i sin hemmiljö, där de känner sig trygga, fortsätter Fariba. Genom den digitala kliniken följer vi utvecklingen i samhället med digital vård. Patienterna når oss snabbt och smidigt.

Ture fick hjälp online

En patient som nyligen besökte Folktandvården Online är Ture Johansson, 3 år och hans mamma Therese från Gråbo i Lerum. Under ett besök på en naturlekplats trillade Ture mellan två stubbar och slog sig rejält i hakan och på munnen.
– Han fick en stubbe i ansiktet och det gick ett hål i hans läpp. Det blödde rejält och vi åkte till Östra sjukhuset i Göteborg, berättar Therese

Efter sjukhusbesöket rekommenderades de att boka en tandläkartid eftersom de nedersta tänderna hade fått sig en smäll.
– Det här hände på helgen och när vi på måndagen skulle åka till Folktandvården i Gråbo hade Ture hunnit bli förkyld. Vi ringde kliniken och fick tips om att boka tid digitalt med en tandläkare.

Fick kostråd och tips efter besöket

Therese berättar att både hon och Ture var nöjda med besöket.
– Det var supersmidigt. Vi satt hemma i soffan och Ture tyckte att det var ganska enkelt att gapa stort. Tandläkaren tog bilder medan vi pratade. Det var jätteskönt att slippa åka iväg på ännu ett läkarbesök.

Therese uppskattade också att få ta del av råden efteråt.
– Tandläkaren, Elisabet, gick i lugn och ro igenom allt vi skulle tänka på med kost och råd. Efter samtalet skickade hon alla råd till oss också, det var ett stort plus, säger Therese.

Folktandvården Online

  • Patienten bokar en tid via Folktandvården Online.
  • Besöket är kostnadsfritt för Frisktandvårdspatienter, barn och unga vuxna (till och med december det år man fyller 23) som är skrivna i Västra Götaland. Grundpriset för vuxna är 300 kronor. Personer med rätt till särskilt tandvårdsstöd betalar 200 kronor.
  • 73 procent av alla besöken på den digitala kliniken kan avslutas där, det vill säga patienten behöver inte hänvisas till en fysisk klinik efter besöket.
  • Läs mer om Folktandvården Online här