Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rocka munnen fyller fem år – hjälper tusentals barn varje dag

En kvinna borstar tänderna på ett barn framför spegeln.

I maj 2018 lanserade Folktandvården Sverige en gratis nyttoapp för barn – Rocka munnen. Syftet var att familjer skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Appen firar fem år och ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har laddats ner nära 650 000 gånger.

När karies tydligt ökade hos barn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg som, direkt på plats i hemmen, kunde hjälpa barn till en bättre munhälsa.

Syftet med Rocka munnen var att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda munhälsovanor. Mer än vart tredje barn mellan 6 och 9 år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.

Rocka munnen är nu uppe i nära 650 000 nedladdningar och får månadsvis en mängd positiva vittnesmål från tidigare förtvivlade vårdnadshavare som tampades med tandborstningen. Och det är just där som Rocka munnen kommer in som en räddande hand.

I Rocka munnen guidas barnen genom en 2 minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband, som även kan sjunga disco och reggae. Förutom en timer för tandborstningen innehåller appen också två spel för olika åldrar. Appen är gratis och finns där appar finns.

Läs mer om Rocka munnen på Rocka munnens webbplats