Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Köerna till Folktandvården minskar i Västra Götaland

Medarbetare från Folktandvården behandlar patient

Möjligheten att bli kallad i tid till Folktandvården i Västra Götaland ökar. Det gäller både allmän- och specialisttandvård. Det framkommer i Folktandvårdens årsredovisning, som antogs vid dagens styrelsemöte.

Barn och ungdomar samt de patienter som är högprioriterade i specialisttandvården har knappt några förseningar alls. I dessa grupper är tillgängligheten 99 respektive 100 procent. Tillgängligheten är ett mått på att kallelser till besök skickas i tid och att patienten får komma till klinik inom uppsatta mål för väntetider.

För den grupp patienter som är lägre prioriterade och remitterats till specialist har tillgängligheten ökat, från 52 procent 2022 till 66 procent 2023.

Allmäntandvård för vuxna patienter hade 2023 en tillgänglighet på 89 procent (2022: 86 procent). Styrelsens mål är dock att 95 procent blir kallade i rätt tid år 2028.

– Det är glädjande att resultaten går i rätt riktning även om det finns arbete kvar att göra, till exempel att bereda fler vuxna patienter plats inom Folktandvården, säger Lars-Erik Hansson, ordförande för styrelsen för Folktandvården.

Mer än 20.000 digitala vårdmöten

Folktandvården har också jobbat intensivt med digitalisering under året som gått. 84 procent av alla kallelser är nu digitala, och fler än 20.000 digitala vårdmöten har hållits under 2023

– Våra medarbetare gör ett stort och viktigt jobb med att förändra arbetssätt och anpassa vår verksamhet till de möjligheter som den digitala tekniken ger, säger Lotta Sundelin, tandvårdsdirektör.

En annan stor nyhet för Folktandvården under 2023 var att organisationen tillsammans med Göteborgs Universitet (GU) har godkänts som Universitetstandvård. Det innebär att den tandvårdsutbildning som GU och Folktandvården bedriver i Göteborg nu kommer jobba mot ett antal uppställda kriterier, på liknande sätt som universitetssjukhusen gör.

– Det här innebär att vi höjer kvaliteten på utbildningen ytterligare och förhoppningsvis blir ännu mer attraktiva som utbildningsort för framtidens tandläkare och tandhygienister, säger Åsa Leonhardt, tandvårdschef, forskning, utveckling och utbildning på Folktandvården Västra Götaland.