Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fler sexåringar utan karies i Västra Götaland 2023

Tandkräm på tandborste

Andelen sexåringar fria från karies i Västra Götaland ökar. Under förra året var 82,7 procent av sexåringarna kariesfria. Det är en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med 2022 och ett av resultaten i Folkhälsorapporten 2023, som antogs av Folktandvårdens styrelse vid dagens möte.

Andelen sexåringar som är kariesfria är ett av de viktigaste måtten på folkhälsa i Folktandvårdens arbete. Dock är munhälsan ojämlikt fördelad i samhället. På en fjärdedel av alla Folktandvårdens kliniker i Västra Götaland ligger andelen kariesfria sexåringar under 80 procent. Dessa kliniker ligger ofta i socioekonomiskt utsatta områden.

Därför arbetar Folktandvården också mot ett mål om att skillnaden mellan de kliniker som har högst respektive lägst andel kariesfria sexåringar ska vara så liten som möjligt. För 2022 var skillnaden 33 procentenheter och till 2023 satte styrelsen för Folktandvården ett mål på 31 procent. Resultatet blev 30 procent.

– Det är mycket kvar att göra, men oerhört glädjande att utvecklingen går åt rätt håll. En fortsatt satsning på folkhälsoarbete är avgörande för att öka andelen kariesfria sexåringar och minska skillnaderna, säger Lars-Erik Hansson, ordförande i styrelsen för Folktandvården Västra Götaland.

Satsning på hälsopromotörer permanentas

En satsning på folkhälsa är hälsopromotörer i Folktandvården. Hälsopromotörer anställdes inom ramen för ett projekt 2021. Projektet har haft som mål att främja hälsa och välbefinnande hos barn genom hälsosamtal med föräldrar, samverkan med andra aktörer samt kompetensutveckling inom Folktandvården.

Resultaten har varit så goda att hälsopromotörer nu blir en integrerad del i Folktandvårdens verksamhet.

– Arbetet med hälsopromotörerna visar att vi kan göra mycket arbete för folkhälsan även utanför våra kliniker. Det känns mycket bra att vi kan fortsätta utveckla det arbetet, säger Eva-Karin Bergström, chef för hälsoodontologiska enheten, Folktandvården Västra Götaland.