Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Axel varvar praktik med teori på tandsköterskeutbildningen

Axel Jonson är 27 år och går sin sista termin på tandsköterskeutbildningen i Borås. Efter 1,5 års studier känner han sig redo att ta steget ut i arbetslivet. – Det bästa har varit att få varva teori med praktik, både på klinik och på skolans träningscentrum. Och så har vi skrattat mycket, alla i klassen är väldigt trevliga och vi har roligt ihop, säger Axel.

Foto: Johan Werner Avby

 

Efter att ha jobbat några år inom restaurangbranschen och påbörjat en lärarutbildning bestämde han sig för att prova någonting annat. Att det blev just tandsköterskeutbildningen beror på flera saker.
–  Jag vill ha ett arbete där jag kan träffa människor, tandsköterska är ett socialt yrke och det är kul att kunna hjälpa andra. Jag lockades också av att arbeta i team och kunna bolla frågor med en tandläkare eller tandhygienist. Sedan är det ofta bra arbetstider, måndag till fredag, säger Axel.

Träningscentrum på skolan

Han började för ett år sedan och läser nu sista terminen i Borås. Under utbildningen har han lärt sig allt från att lägga bedövning till hur man bemöter olika patienter. Teorin har varvats med praktiska övningar på skolans träningscentrum.
– Att få läsa om någonting först och sedan testa på varandra är väldigt motiverande och roligt, säger Axel.

Har testat flera olika arbetsplatser

Under utbildningen har han även haft tre olika praktikperioder, både hos privattandläkare och Folktandvården.
– Det har varit kul att få testa det man har lärt sig i skolan under praktiken. Jag hoppas få jobb inom Folktandvården, de är väldigt duktiga på att lära upp nyutbildade och jobbar modernt och effektivt. Dessutom får man ta ansvar och ha egna patienter, säger Axel.

Goda jobbmöjligheter

Han har en ljus syn på framtiden och upplever möjligheterna att få jobb som väldigt goda. Till alla som är intresserade av yrket säger han:
– Sök! Om du är en person som tycker om att samarbeta, träffa människor och dessutom vill ha en omväxlande vardag kan det här passa dig. Dessutom är det skönt att gå en utbildning som leder till jobb, avslutar Axel.

Foto: Johan Werner Avby

Axel Jonson tillsammans med tandläkare Maria Fagerström på Folktandvården Öxnehaga.

Vill du bli tandsköterska?

Här kan du läsa mer om utbildningen, när det är dags för nästa ansökningsperiod och kursstart och på vilka orter.