Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lustgas, råd inför behandling

Lustgas är en luktfri gas som har en lugnande och avslappnande inverkan eftersom den dämpar ångest och oro.

Lustgasen blandas med en lagom stor mängd syrgas och blandningen ges sedan genom en mask som du placerar över näsan. Lustgasen ersätter inte bedövning men kan ändå bidra till att du upplever det enklare att ta bedövning.

Vad händer när jag andas lustgas?

Med lustgas är du fortfarande vaken, kan prata och svara på frågor under hela behandlingen. Du känner dig avslappnad och behaglig till mods och kan uppleva mindre oro under behandlingen. Besvär som kväljningar och liknande i samband med behandling kan minska eller försvinna helt. En halvtimme efter att behandlingen är avslutad är du i stort sett fri från lustgasens påverkan.

Viktigt att tänka på inför behandling med lustgas

  • För att minska risken för illamående ska du inte äta eller dricka något två timmar innan behandlingen.

  • Om du är täppt i näsan kan du ta nässpray en stund före behandlingen.

  • Vid kraftig förkylning eller sjukdom ringer du återbud och bokar en ny tid.

Övrig information

Du kommer att kallas till ett extra besök inför behandlingen för att gå igenom hur den går till. Det kan exempelvis vara att prova masken.

Behandling med lustgas är resurskrävande och innebär extra förberedelser. Behandlingstiden är också längre därför måste vi veta i god tid om du inte kan komma på avtalat besök. För dig som vuxen tillkommer en extra kostnad för lustgasbehandlingen vid varje behandlingstillfälle. Vid sena återbud och uteblivande debiteras en högre avgift för såväl barn som vuxna.

Senast uppdaterad: 2022-04-14 10:46