Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lustgas, råd inför behandling

Lustgas är en luktfri gas som har en lugnande och avslappnande inverkan eftersom den dämpar ångest och oro.

Lustgasen blandas med en lagom stor mängd syrgas och blandningen ges sedan genom en mask som du placerar över näsan. Lustgasen ersätter inte bedövning men kan ändå bidra till att du upplever det enklare att ta bedövning.

Vad händer när jag andas lustgas?

Med lustgas är du fortfarande vaken, kan prata och svara på frågor under hela behandlingen. Du känner dig avslappnad och behaglig till mods och kan uppleva mindre oro under tandbehandlingen. Besvär som kväljningar och liknande i samband med tandbehandling kan minska eller försvinna helt. Har du ätit nära inpå behandlingen kan du ibland känna dig
illamående i samband med lustgasen. En halvtimme efter att behandlingen är avslutad är du i stort sett fri från lustgasens påverkan.

Viktigt att tänka på inför behandling med lustgas

  • Barn som ska behandlas med lustgas kommer att kallas till ett extra besök inför behandlingen. Detta görs för att gå igenom hur behandlingen går till. Det kan till exempel vara att prova masken.
  • Du ska inte äta fast föda två timmar innan behandlingen och inte heller dricka två timmar före.
  • Om du är täppt i näsan kan du ta nässpray en stund före behandlingen.
  • Vid kraftig förkylning ringer du återbud och bokar en ny tid.

Övrig information

Behandling med lustgas är resurskrävande och innebär extra förberedelser. Behandlingstiden är också längre därför måste vi veta i god tid om du inte kan komma på avtalat besök. För dig som vuxen tillkommer en extra kostnad för lustgasbehandlingen vid varje behandlingstillfälle. Vid sena återbud och uteblivande debiteras en högre avgift för såväl barn som vuxna.

Senast uppdaterad: 2018-11-12 15:14