Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Just nu kan det vara svårt att nå en del av våra kliniker via telefon, kontakta oss gärna via 1177:s e-tjänster. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning, bär munskydd när du besöker oss. Läs mer om vi arbetar för att stärka din trygghet.

Lustgas, råd inför behandling

Lustgas är en luktfri gas som har en lugnande och avslappnande inverkan eftersom den dämpar ångest och oro.

Lustgasen blandas med en lagom stor mängd syrgas och blandningen ges sedan genom en mask som du placerar över näsan. Lustgasen ersätter inte bedövning men kan ändå bidra till att du upplever det enklare att ta bedövning.

Vad händer när jag andas lustgas?

Med lustgas är du fortfarande vaken, kan prata och svara på frågor under hela behandlingen. Du känner dig avslappnad och behaglig till mods och kan uppleva mindre oro under tandbehandlingen. Besvär som kväljningar och liknande i samband med tandbehandling kan minska eller försvinna helt. En halvtimme efter att behandlingen är avslutad är du i stort sett fri från lustgasens påverkan.

Viktigt att tänka på inför behandling med lustgas

  • Patienter som ska behandlas med lustgas kommer oftast att kallas till ett extra besök inför behandlingen. Detta görs för att gå igenom hur behandlingen går till.
  • Du ska inte äta fast föda eller dricka två timmar innan lustgasbehandlingen.
  • Om du är täppt i näsan kan du ta nässpray en stund före behandlingen.
  • Vid kraftig förkylning eller sjukdom ringer du återbud och bokar en ny tid.

Övrig information

Behandling med lustgas är resurskrävande och innebär extra förberedelser. Behandlingstiden är också längre därför måste vi veta i god tid om du inte kan komma på avtalat besök. För dig som vuxen tillkommer en extra kostnad för lustgasbehandlingen vid varje behandlingstillfälle. Vid sena återbud och uteblivande debiteras en högre avgift för såväl barn som vuxna.

Senast uppdaterad: 2021-04-26 15:20