Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Borttagen tand

Att tänka på

Var försiktig så du inte biter dig i tungan eller kinden när du är bedövad.

Äta och dricka

När tanden är borta bildas en liten propp med levrat blod som skyddar såret. För att såret ska läka bra ska du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka förrän bedövningen försvunnit. Vänta minst två timmar. Välj flytande eller halvfast föda så att inte såret irriteras det första dygnet.

Träning

Undvik fysisk träning det första dygnet. Om du anstränger dig hårt finns det risk att såret börjar blöda.

Tobak

Undvik att röka eller snusa de närmaste timmarna efter ingreppet. Detta försämrar läkningen. Ju längre du kan vänta desto bättre.

Blödning

Det är vanligt att såret blöder lite under första dygnet. Om det inte slutar eller blöder på nytt så tryck en ren näsduk eller kompress som en rulle över det blödande såret och bit ihop i minst 30 minuter innan du kontrollerar om blödningen upphört. Om blödningen inte upphör gör en ny rulle och bit ytterligare 15 minuter. Om blödningen inte upphört efter 4-5 försök ta kontakt med Folktandvården för råd. Skölj inte med vatten när det blöder. Kontakta oss om du inte kan stoppa blödningen.

Svullnad och blåmärken

Att munnen och delar av ansiktet kan svullna upp efter ingreppet är normalt. Svullnaden brukar vara som störst efter 2-3 dagar och du kan få blåmärken. De går bort efter någon vecka.

Stygn

Ibland behöver såret sys med en tråd som tas bort efter 7-10 dagar. Då har du troligen fått en återbesökstid. Vid andra tillfällen använder vi en tråd som försvinner av sig själv.

Munhygien

Under sårläkningen är det viktigt att munhygienen sköts på rätt sätt. Borsta tänderna som vanligt men undvik att röra sårområdet de första dagarna. Skölj munnen med en antibakteriell lösning (till exempel Corsodyl, Hexident, Paroex) om din tandläkare rekommenderat det.

Värk och feber

När bedövningen släppt kan det göra ont och vara svårt att gapa och tugga. Detta är normalt. Efter större ingrepp kan du också få feber. Besvären brukar gå över på ett par dagar. Om du måste ta värktabletter rekommenderar vi oftast Alvedon/Panodil i kombination med Ipren/Ibumetin enligt doseringsanvisning på förpackningen. Användning av Ipren/Ibumetin kan vara mindre lämplig i samband med vissa sjukdomar/mediciner. Rådfråga din tandläkare. Undvik tabletter med acetylsalicylsyra till exempel Treo, Magnecyl med flera då acetylsalicylsyra ökar blödningsrisken. Går smärtan inte över, kontakta din klinik.


Senast uppdaterad: 2022-06-20 10:12