Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Behandling av svår tandvårdsrädsla hos vuxna

Folktandvården Västra Götaland erbjuder behandling av tandvårdsrädsla hos vuxna med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingen finns vid tre sjukhustandvårdskliniker i regionen; i Göteborg, Borås och Uddevalla.

Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har sådan ångest inför tandvård att de helt eller delvis undviker den. Därför har Västra Götalandsregionen en regional medicinsk riktlinje för effektiv evidensbaserad behandling av svår tandvårdsrädsla hos vuxna. Målet med behandlingen är att patienterna ska botas från sin tandvårdsrädsla för att sedan kunna besöka tandvården regelbundet utan ångest.

Regional medicinsk riktlinje

Behandling av tandvårdsrädsla

Metoden är kognitiv beteendeterapi (KBT) hos en psykolog som arbetar på tandvårdskliniken i nära samarbete med tandvårdspersonalen.

Först träffar patienten en tandläkare (samtal, ingen undersökning) och en psykolog för en bedömning av vårdbehovet. I KBT-behandlingen får patienten i små steg närma sig de ångestväckande momenten i tandvårdsmiljön, och får hjälp att bearbeta sina reaktioner. Efterhand minskar ångesten, och patienten lär sig nya sätt att hantera situationen.

I de allra flesta fall behövs ungefär åtta behandlingssessioner och träningsbehandling hos tandläkare, innan patienten kan börja besöka allmäntandvården regelbundet utan ångest.

8 av 10 blir av med sin tandvårdsrädsla

Utvärderingar visar att 8 av 10 som genomgår behandlingen blir av med sin rädsla och därefter klarar vanlig tandvård.

Om du, eller någon du känner, lider av tandvårdsrädsla

Om du eller någon du känner lider av tandvårdsrädsla och därför skulle behöva KBT-behandling finns flera sätt att ta kontakt för ett första besök:

  • Skriv en egen vårdbegäran
  • Om du, trots din rädsla, redan har kontakt med allmäntandvården kan du prata med din tandläkare om att skicka en remiss till sjukhustandvården för KBT-behandling
  • Kontakta sjukhustandvården i Göteborg, Borås eller Uddevalla direkt (se kontaktuppgifter via länk nedan)

Egen vårdbegäran

Berätta gärna om din tandvårdsrädsla eller tandvårdsfobi

Ofta kan det vara svårt att nå ut till dem som lider av svår tandvårdsrädsla, detta på grund av att man av naturliga skäl undviker tandvården. Att undvika tandvården under lång tid kan leda till en dålig munhälsa som kraftigt påverkar livskvaliteten. Om du har en anhörig eller känner någon som helt eller delvis undviker tandvården på grund av rädsla eller fobi kan det vara en god idé att berätta om att det finns hjälp att få. På så vis kan livslånga besvär undvikas.

Särskilt tandvårdsstöd för dig med tandvårdsfobi

Det finns ett särskilt tandvårdsstöd för vuxna som har tandvårdsfobi, mer information om detta hittar du på 1177.se

Här finns KBT-behandling av tandvårdsrädsla/-fobi hos vuxna i Västra Götaland

Sjukhustandvården i Borås

Sjukhustandvården i Göteborg

Sjukhustandvården i Uddevalla

Senast uppdaterad: 2021-03-26 15:31