Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tandolycksfall mjölktänder

Det är lätt hänt att små barn ramlar och skadar en tand. Ofta är det framtänder i överkäken som drabbas. De flesta skador på mjölktänder ger inga komplikationer. Det finns dock en liten risk att de permanenta tänderna i käken kan ta skada som en följd av olyckan. Risken är större vid svårare tandskador och om skadan sker innan barnet är tre år. Kontakta alltid tandvården, även vid mindre skador.

Olika typer av skador

En spricka på tandytan

En spricka kan ses på ytan i vissa ljusförhållanden och behöver oftast inte behandlas.

Slagit av en bit av tanden

Det kan göra ont och isa i tanden när barnet tuggar. Eftersom plastfyllningar inte fäster bra på en avslagen mjölktand brukar det oftast räcka med att tandläkaren slipar till tanden om den är vass. Om en stor bit slås av kan pulpan, tandnerven, bli synlig. Eftersom man inte rotfyller mjölktänder får man då ta bort tanden.

Tanden sitter löst eller har flyttat sig

En vanlig olyckshändelse är att barnet slår i en mjölktand så att den sitter löst och en lättare blödning kan uppstå runt tanden. I de flesta fall kan den sitta kvar. Mjölktanden kan också ha ändrat läge. Om tanden sitter så illa att barnet inte kan bita ihop eller om tandläkaren bedömer att det finns en risk att den nya tanden har skadats, måste den tas bort. Får tanden sitta kvar är det viktigt med efterkontroll.

Tanden syns inte

Vid en skada kan tanden ha tryckts upp i käken. Det kan då vara svårt att veta om den har slagits ut helt eller om den finns kvar. Därför är det viktigt att tandläkaren undersöker med röntgen och planerar fortsatt behandling.

Tanden har slagits ut

En mjölktand som slagits ut sätts aldrig tillbaka på sin plats eftersom den nya permanenta tanden då kan skadas. Tag med utslagen tand till tandläkaren (lägg tanden i bit papper) om den hittas.

Komplikationer

Färgförändring och fistel (varblåsa)

En blödning inne i tanden kan uppstå vid skadetillfället. Denna kan efter en tid orsaka en färgförändring som i vissa fall kan vara övergående. Som vårdnadshavare ska du kontakta tandvården om tanden mörknar eller orsakar besvär.

I vissa fall kan en blåsa bildas på tandköttet om tandnerven blivit infekterad. Till skillnad från permanenta tänder behandlas inte tandnerven i mjölktänder vid infektion utan tanden tas då bort.

Information till vårdnadshavare

För att lindra smärtan kan du ge smärtstillande läkemedel som paracetamol, till exempel Alvedon. Se dosering för barn på läkemedelsförpackningen.

Behandling första veckan efter olyckan

  • Lättuggad mat (skonkost) för att inte belasta tanden.
  • Försök att få barnet att inte suga på tumme, napp eller dricka ur nappflaska.
  • Badda runt den skadade tanden med klorhexidin­lösning utan alkohol, till exempel Paroex som är ett bakteriedödande medel.

Anmälan till försäkringsbolag

Skicka alltid en anmälan till ditt försäkringsbolag i samband med skadan.

Kontakta tandvården

Kontakta alltid tandvården om det uppstår en svullnad, tanden ändrar färg eller om tanden fortsätter att göra ont. Kontakta i första hand närmaste tandvårdsklinik om ditt barn har råkat ut för ett tandolycksfall. Skulle kliniken vara stängd går det bra att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177, eller kontakta vår akuttandvård.

Akuttandvården

Tandolycksfall

Läs mer om tandolycksfall på 1177 – när en tand slås ut eller skadas.

Folktandvården Online

Välkommen till vår digitala klinik. Här bokar du själv tid för ett videosamtal med en av våra tandläkare. Ställ frågor eller få tips och rådgivning - utan att behöva ta dig till kliniken!


Senast uppdaterad: 2022-06-10 15:49