Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare.
Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en
modern webbläsare istället.
På Folktandvårdens webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.
Att vara frisk i munnen är en förutsättning för att kunna le, tugga och skratta. Munhälsan påverkar till stor del äldre personers livskvalitet och riskerar dessvärre att snabbt raseras när man blir skör eller beroende av stöd och omsorg.
Centrum för äldretandvård (CÄT) är Sveriges första kunskapscentrum med fokus på äldre och är en del av Folktandvården Västra Götaland. CÄT fungerar som en regional resurs till stöd för offentlig och privat tandvård samt hälso- och sjukvård.
CÄT består av en ledningsgrupp och ett nätverk av 25 tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare och har som uppgift att sprida information och utbilda om äldre och äldres munhälsa. Målgrupperna är främst vård- och omsorgspersonal, pensionärsorganisationer och anhörigföreningar. CÄT ger även stöd till tandvårdspersonal, utvecklar och skapar ny kunskap genom forskning.
Forskning och utveckling
Från genomförda studier och nätverkets kliniska erfarenhet har CÄT identifierat ett flertal viktiga områden för att säkra en god munhälsa hos äldre. Ett av dessa områden är vikten av bibehållen tandvårdskontakt, en kontakt som ofta förloras när man blir "gammal och skör". Ett annat är att äldre personer kan få svårt att upprätthålla en god munhygien på grund av försämrad motorisk eller kognitiv förmåga. En av tandvårdens framtida största utmaningar är därför att säkra den regelbundna tandvårdskontakten och befintliga rutiner för god daglig munvård hos äldre.
Centrum för äldretandvårds nyhetsbrev belyser och vill skapa intresse för munhälsa och tandvårdsfrågor på ett lättillgängligt sätt. Nyhetsbrevet ges ut fyra gånger per år och sprids via e-post till bland annat patientorganisationer, pensionärsorganisationer, hälso-och sjukvård och kommunal äldre-verksamhet med flera.
För att ta del av nyhetsbrevet kontakta oss via info.folktandvarden@vgregion.se och skriv ”Centrum för äldretandvård - nyhetsbrev" i mailets ämnesrad.
Västra Götalandsregionens centrum för äldretandvård (CÄT) erbjuder föreläsningar som riktar sig huvudsakligen till tandvårdspersonal, vårdpersonal, föreningar och organisationer som arbetar med äldre. Men även utbildningar till gode män och biståndsbedömare. En viktig del i Cäts uppdrag är kunskapsspridning. Vi erbjuder flertalet olika utbildningar och föreläsningar men det finns utrymme för att anpassa efter era önskemål.
Vill du boka en föreläsning? maila info.folktandvarden@vgregion.se och skriv "Boka föreläsning äldres munhälsa" i mailets ämnesrad.
Exempel på utbildningar och föreläsningar:
För tandvårdspersonal
Tandvårdsstödet för dig som arbetar med tandvård (1 tim) Genomgång av tandvårdsstödets delar, vilka diagnoser och tillstånd innefattas? Skillnad mellan N-tandvård och F-tandvård
Centrum för äldretandvård: vad gör vi? (40 min) Verksamhetspresentation
För hälso-och sjukvårdspersonal
ROAG, en del av Senior Alert (2,5 tim) Genomgång av riskbedömningsinstrumentet för munhälsa, ROAG och utvärdering av genomförda insatser
Ekonomiska tandvårdsstödet för dig som arbetar med hälso- och sjukvård (1 timme) Genomgång av tandvårdsstödets uppbyggnad, patientkategorier och intygsskrivning
För föreningar och organisationer som arbetar med äldre
Munhälsa och tandvårdsstödet (40 min) Munhälsans betydelse för livskvalitet, risken att tappa kontakten med tandvården samt det ekonomiska tandvårdsstödet
Här finns informationsmaterial och rapporter från centrum för äldretandvård (CÄT) samt nationella och regionala manualer och riktlinjer.