Hållbarhet

Folktandvården är en del av Västra Götalandsregionen (VGR) och bidrar i arbetet med att uppfylla de mål för hållbarhet som VGR satt upp. Arbetet med hållbar utveckling baseras på FN:s globala mål Agenda 2030 och har tre dimensioner – den sociala, ekologiska och ekonomiska.

Social hållbarhet i Folktandvården

Att bidra till ett socialt hållbart samhälle är en naturlig del i Folktandvårdens kärnverksamhet. Folktandvården är hälsofrämjaren i tandvårdsbranschen som bidrar till hälsa och livskvalitet för alla – från den yngsta till den äldsta och från den som är frisk till den som är svårt sjuk. Vi erbjuder och utvecklar all typ av tandvård och arbetar aktivt för att minska skillnader i hälsa och erbjuda vård utifrån behov.

Utöver tandvård har Folktandvården även ett uppdrag att arbeta med folkhälsa. Det innebär att vi genomför och utvecklar förebyggande och hälsofrämjande arbete, riktat till befolkningen - i hela Västra Götaland.

Exempel på vårt folkhälsoarbete är bland annat:

  • Munhälsolektioner och fluoridlackning i grundskolan (”fluortanterna”).
  • Att introducera hälsopromotörer som en ny yrkesgrupp i tandvården. De håller hälsosamtal och stöttar familjer i att hitta goda vanor när det gäller mat och dryck.
  • Ett särskilt kompetenscentrum för äldretandvård som fungerar som en regional resurs till stöd för offentlig och privat tandvård samt hälso- och sjukvården.

Läs mer om vårt hälsoarbete


Ekologisk (miljömässig) hållbarhet i Folktandvården

Samtliga kliniker och alla enheter inom administrationen arbetar med miljödiplomering som ett sätt att kontinuerligt och strukturerat jobba för att minska klinikens eller enhetens miljöpåverkan, samtidigt som det ger möjligheter att arbeta med regionens övergripande miljömål.

Exempel på konkreta åtgärder är ett pågående arbete med att kontinuerligt byta ut miljö- och hälsofarliga kemikalier och medicintekniska produkter till mindre miljö- och hälsofarliga produkter.

Parallellt med det pågår ett arbete med att se över och vid behov förbättra hantering av det farliga avfall som Folktandvården producerar.

En satsning med stor potential att bidra till minskad klimatpåverkan är Folktandvårdens ökande användning av digitala vårdmöten. Förutom fördelar för patienter, som bättre tillgänglighet och förenklad kontakt med tandvården, bidrar även digitala vårdmöten till minskat behov av bilresor till och från kliniker och minskad användning av förbrukningsprodukter, framför allt engångsprodukter av plast.


Ekonomisk hållbarhet i Folktandvården

Ekonomisk hållbarhet innebär att vi arbetar med Folktandvårdens intäkter och kostnader för att säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomi över tid som i sin tur ger möjligheter att uppnå ekologisk och social hållbarhet.

Arbetet med att säkra en långsiktigt hållbar ekonomi ska ske utan att äventyra en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv för medarbetarna.