Frisktandvården slår rekord – över 250 000 avtal
Nu har fler än 250 000 människor i Västra Götaland tecknat Frisktandvårdsavtal – regelbunden tandvård till fast pris under tre år. Frisktandvård främjar mun- och tandhälsan och minskar samtidigt riskerna för oförutsägbara kostnader.
Vid styrelsen för Folktandvårdens tvådagarsmöte 31 maj-1 juni presenterades Folktandvårdens delårsrapport april 2023. Där framgår att antalet frisktandvårdsavtal nu passerat rekordnivån 250 000.
Frisktandvården lanserades 2007 som ett sätt att få fler att besöka tandvården regelbundet och samtidigt stödja patienter med råd och inspiration som bidrar till en god munhälsa över tid. I frisktandvårdsavtalet ingår bland annat akuttandvård, lagningar vid karies eller trasiga fyllningar, kirurgiska behandlingar (till exempel tandutdragningar), rotbehandlingar och digitala vårdmöten med tandläkare i Folktandvården Online.
– Syftet med Frisktandvården är att främja hälsa. Samtidigt ger den trygghet i form av mer förutsägbara tandvårdskostnader. Det är en kombination som patienterna verkligen uppskattar och mycket tyder på att intresset kommer att hålla i sig, säger Lars-Erik Hansson, ordförande i styrelsen för Folktandvården.
I delårsrapporten framgår även att antalet nettoårsarbetare ökat. Färre medarbetare har slutat och att fler rekryterats under årets första fyra månader. Samtidigt fortsätter sjukfrånvaron att minska, om än från en förhöjd nivå efter pandemin.
– Det är mycket glädjande att vi står starka i den alltmer hårdnande konkurrensen om medarbetare och lockar fler att börja arbeta hos oss än de som slutar. Vi har mycket att erbjuda som upplevs attraktivt hos en arbetsgivare – trygg anställning, hållbar arbetsmiljö, unika utvecklingsmöjligheter och inte minst ett meningsfullt arbete tillsammans med många kollegor, säger tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin.