Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Tandsköterskeutbildning

personalporträtt

Att arbeta som tandsköterska är ett omväxlande arbete med mycket patientkontakt. Som tandsköterska ingår du i ett vårdteam med tandläkare och tandhygienister, men du kan även självständigt informera och utföra munhälsovårdande insatser på patienter i olika åldrar. Tycker du om att arbeta med människor är kanske tandsköterskeyrket något för dig.

Ansökan och utbildningsstarter 

Göteborg: Nästa utbildningsomgång startar i oktober 2025 och ansökningsperioden pågår mellan 1 mars och 15 april 2025.

Borås: Vi antar studerande till denna utbildning var tredje termin. Nästa utbildningsomgång startar först i april 2026 och ansökningsperioden pågår mellan 1 oktober till 15 november 2025.

Uddevalla: Vi antar studerande till denna utbildning var tredje termin. Nästa utbildningsomgång startar först i oktober 2025 och ansökningsperioden pågår mellan 1 mars och 15 april 2025.

Tandsköterskeyrket

För den som redan i samband med ansökan ytterligare vill sätta sig in i vad tandsköterskeyrket kan innebära så rekommenderar vi boken: Clasén Wirbing, Christina (2018). Handbok för tandsköterskor. Stockholm: Gothia fortbildning.

Yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska

Utbildningen är 65 veckor lång fördelad på drygt tre terminer (325 YH-poäng). Undervisningen genomförs bunden till studieorten och bedrivs på heltid vilket innebär skolförlagd tid upp till fem dagar i veckan. De verksamhetsförlagda kurserna, Lärande i arbete (LIA), omfattar totalt 16 veckor och genomförs terminsvis på Folktandvårds- eller privattandvårdskliniker i Västra Götaland. All LIA sker under handledning av en yrkesverksam tandsköterska. Även under de teoretiska kurserna är det viktigt med att praktiskt förankra den nyvunna kunskapen och därför finns metodrum (kliniska träningscenter, KTC) på alla tre orterna. Lärarledd tid i KTC återkommer i samtliga skolförlagda kurser.

Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning vilket bland annat innebär att den regelbundet kvalitetsgranskas av myndigheten för yrkeshögskolan och att den måste hålla en tydligt eftergymnasial nivå (SeQF 5). Sedan 2016 följer utbildningen också myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om att utbildning med inriktning tandsköterska ska ha nationellt likvärdigt innehåll (MYHFS 2016:13) vilket innebär att samtliga YH-utbildningar till tandsköterska i Sverige har samma utbildnings- och kursmål. Som godkänd yrkeshögskoleutbildning är utbildningen också CSN-berättigad.

När du som studerande på YH Tandsköterska 325 yhp vid Folktandvården Västra Götaland ska genomföra dina LIA-kurser (Lärande i arbete) kommer vissa kliniker kräva att du som studerande ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Du kommer att informeras brevledes om detta inför utbildningsstarten och då kommer även mer praktisk information kring hur du ska gå tillväga. Orsaken till att utdrag ur belastningsregistret införts är att du som studerande kan komma att, under din praktik, arbeta ensam med barn varför detta är ett lagkrav.

Behörighet och urval

Läs mer om behörighet och urval 2024-2025

Exempel på tidigare urvalsprov

Antagningsprov HT 2023

Antagningsrov HT 2023, facit

Urvalsprov VT 2022

Urvalsprov VT 2022, facit

Statistik för antagningsomgången inför höststarten 2022

I genomsnitt var det 169 behöriga sökande till 31 platser (214 sökande till Gbg, 124 till Borås och 123 till Uddevalla).
 
För att erbjudas plats i samband med första antagningsbeskedet krävdes inför antagningen till oktober 2022: 50p till Göteborg, 47p till Borås och 48p till Uddevalla.
 
Under hösten 2022 erbjöds reserv 66 i Göteborg/reserv 40 i Borås/reserv 35 i Uddevalla plats innan reservantagningen stängde 2022-10-28 (två veckor efter utbildningsstart).
Antagningspoängen efter genomförd reservantagning landade på 38p i Göteborg och Uddevalla medan den var 34p i Borås.

Kan jag läsa den här utbildningen på distans?
Nej. Folktandvården Västra Götaland har inga distansutbildningar till tandsköterska utan alla våra utbildningar är bundna vilket innebär att man läser på studieorten, fem dagar i veckan kl. 08.00-17.00 Om du vill läsa på distans finns det utbildningar på andra platser i landet som är på distans. Sök efter tandsköterskeutbildning via länken nedan.

Yrkeshögskolans webbplats

Hur långa är dagarna i skolan och på praktiken?
Under den skolförlagda delen ska du räkna med att vara på skolan måndag till fredag kl. 08.00-17.00. Vissa dagar är kortare och studiedagar infaller då och då men det går inte att ha andra aktiviteter på vardagar och samtidigt klara utbildningen. Under praktiken som är sammanlagt 16 veckor lång (3+5+8) kan arbetstiden sträcka sig mellan 07.00 och 19.00. Du ska kunna vara på plats samtidigt som din handledare så ibland börjar du kl. 07.00 och ibland slutar du kl. 19.00.

Behöver jag skaffa mina egna praktikplatser?
Nej. Utbildningsanordnaren kommer att erbjuda praktikplatser inom Folktandvården Västra Götaland. Skulle du vilja göra din LIA i en annan region eller på en privat klinik kommer du att behöva ta mer kontakt själv, men det görs alltid i samråd med utbildningsledaren eftersom det kan vara svårt att uppnå alla kursmål på alla kliniker.

Hur långt kan jag behöva åka för att ta mig till min praktikplats?
Vi erbjuder platser inom Folktandvården som ligger maximalt en timme med kollektivtrafik från studieorten.

Kan jag läsa utbildningen på halvtid?
Nej. Utbildningen bedrivs på heltid och det går inte att ordna ett deltidsupplägg av utbildningen. Under vissa omständigheter kan studieuppehåll beviljas.

Vad behöver jag för att komma in på utbildningen?
Du ska ha en gymnasieexamen och godkända betyg i ämnena Svenska 1, Svenska 2 och Engelska 5. Om du saknar något av dessa kan du ansöka om att komma in på reell kompetens. För mer information se rubrik ”Behörighet och urval” på denna sida.

Vad innebär reell kompetens?
Om du saknar ett eller flera av betygen som krävs för att komma in kan du visa att du har skaffat denna kunskap på andra sätt. Du visar detta genom att skicka in dokument såsom arbetsgivarintyg, provresultat, intyg från kurser eller att din chef går i god för att du klarar kunskapen i arbetet exempelvis kan tala i telefon med kunder på engelska.

Måste jag göra urvalstestet trots att jag har höga betyg i svenska?
Ja. Alla som är behöriga till utbildningen får ett erbjudande om att göra urvalstestet. Vi antar till utbildningen utifrån antalet poäng på provet. Eftersom vi vanligtvis har många sökande till utbildningen (cirka tio sökande per plats) blir den här poängen väldigt viktig och hittills har ingen antagits till utbildningen utan att genomföra provet.

Är det möjligt att anmäla sig till utbildningen efter sista ansökningsdag?
Nej. Vi har ingen sen antagning till utbildningen eftersom vi hittills haft många fler sökande än antalet platser. De som söker till utbildningen och är behöriga men inte får en plats hamnar därför automatiskt på en reservlista. Exempel: 300 behöriga personer söker till 35 platser. De 35 med de högsta poängen erbjuds en plats på utbildningen och övriga 265 placeras på en reservlista utifrån sina poäng på provet. Det är alltså lättare att komma in ju högre poäng man får på urvalsprovet.

Kan jag söka studielån/studiebidrag för den här utbildningen?
Ja. Den här utbildningen är CSN-berättigad. 

Läs mer på CSN:s webbplats 

Kan jag bli certifierad tandsköterska efter den här utbildningen?
Ja. Svenska tandsköterskeförbundet certifierar tandsköterskor som har examen från den här utbildningen. 

Svenska Tandsköterskeförbundets webbplats

Jag har hört att jag måste ha arbetskläder på praktik och på praktiska moment i skolan. Hur går det om jag använder slöja?
Vid arbete i våra metodrum (KTC) och på praktik krävs att den studerande använder godkända arbetskläder som i Folktandvården består av vita byxor och en blå kortärmad tunika. För den som använder slöja finns också en till arbetsdräkten tillhörande slöja, den finns tillgänglig både på skola och på klinik. Man får dock inte använda egen slöja eller någon form av förlängning av ärmar. Detta beror på att skolan och klinikerna strikt tillämpar basala hygienriktlinjer.

Kan jag studera på utbildningen om jag har en funktionsvariation som dyslexi eller ADHD?
Ja, men det är viktigt att du talar med din utbildningsledare redan första veckan på utbildningen så att vi kan hjälpa till med en handlingsplan och eventuella stödåtgärder.

Särskilt pedagogiskt stöd och tillgänglighet - Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats

Kontakt

Tel. 010-441 77 11
ftv.fou.tandskutb@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2024-12-10 09:29