Frågor och svar
Här kan du läsa vanliga frågor och svar om tandreglering.
Senast uppdaterad:
2021-09-06 13:34
Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
På Folktandvårdens webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.
Här kan du läsa vanliga frågor och svar om tandreglering.
Tänderna kan regleras hela livet, men vissa behandlingar bör göras innan man har vuxit färdigt. De flesta behandlingar görs i tonåren när alla permanenta tänder har kommit fram.
Om tänderna står trångt på grund av att du har en för liten käke kan det ibland behöva tas bort tänder för att rätta till de tänder som är kvar. Om det bara är lite trångt räcker det ibland med att skapa plats genom att bredda tandbågen.
Behandlingstiden beror på hur stor avvikelse du har. En behandling tar i de flesta fall ett och ett halvt till två år med fastsittande tandställning.
Ungefär var åttonde vecka kontrollerats och justeras tandställningen. Tandförflyttning är en biologisk process och går inte att snabba på. Det behövs en period mellan besöken så att vävnaderna får vila så att tänderna inte skadas.
Att sätta fast en tandställning gör inte ont och det behövs ingen bedövning. Beroende på vilken typ av tandställning som används kan det ta mellan en halvtimme och en timme att sätta fast den. Den fasta tandställningen är enkel för tandläkaren att ta bort.
I början kan tänderna kännas ömma och tandställningen skava. Besvären brukar gå över inom en vecka. Eventuellt kan du behöva sätta lite vax på de delar som skaver, vaxet får man av tandläkaren. Man kan ta smärtlindrande tabletter vid behov. Det kan också kännas ömt efter kontroller och justeringar, men det går över efter ett par dagar.
Behandling med fast tandställning innebär ofta att matrester och beläggningar lättare fastnar på tänderna, speciellt kring tandställningens bågar och fästen. Du måste därför vara noga med tandborstningen. Hur tandställningen ska skötas visar tandläkaren när du har fått tandställningen insatt. Sköter man om sina tänder är det ingen extra risk för hål i tänderna bara för att man har en tandställning.
Du behöver vara lite försiktig med vad du äter. Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas för kraftigt. Hårda och sega saker kan göra att fästena lossnar. Om ett fäste lossnar eller går sönder ska du kontakta kliniken snarast, annars kan tänder flyttas fel eller behandlingstiden bli längre.
Ibland behövs gummidrag på tandställningen. De används för att påverka hur käkarna passar ihop och drar tänderna mot varandra. Gummidragen hakas fast på tandställningen i över- och underkäken. Det är enkelt att sätta på och ta bort gummidrag själv, men det är viktigt att de används på rätt sätt för att undvika onödigt lång behandling eller ett sämre slutresultat.
Om gummidragen tar slut mellan kontrollerna, kontakta kliniken så skickar de nya.
Det kan hända att den stabiliserande tråden eller fästena lossnar, eller att metallbågen/tråden glider åt sidan eller böjer sig. För att minska risken, undvik att bita i hårda eller sega saker. Om det ändå händer något med tandställningen ska du kontakta din klinik. Vänta inte, då kan behandlingen ta längre tid.
När tandregleringen är klar måste bettet stabiliseras. Därför måste du oftast ha en tunn tråd på baksidan av framtänderna eller sova med en skena för att tänderna inte ska flyttas tillbaka. Dessa typer av tandställningar kallas för retainer. Hur länge retainern behövs är olika från person till person och måste prövas individuellt. De flesta personer kan behöva ha den hela livet.
Nej. Däremot kan det bildas bakterier och karies i kanten av tandställningen. Därför måste du vara extra noga med munhygienen och eventuellt använda extra fluor.
Ja, det finns vissa risker med tandreglering. Bland annat kan man gå vita fläckar och karies, korta tandrötter och behöva rotfylla tänder. I vissa fall kan behandlingen behöva avbrytas.
De flesta metaller som ingår i en tandställning innehåller nickel. Just i munnen tycks nickel inte vara något problem och även om du har konstaterad nickelallergi får man i stort sett aldrig besvär av en sådan tandställning. Är du extremt allergisk mot nickel finns det nickelfria tandställningar i titan.
Ja, men precis som hemma kan tandställningen gå sönder eller skava. I Sverige kan du besöka en annan tandregleringsklinik eller en vanlig tandläkare.
För att en tandregleringsbehandling ska vara effektiv och säker så behöver man gå på regelbundna kontroller. Principen är därför att tandregleringen avslutas på kliniken i samband med att man flyttar. Antingen avbryts behandlingen och tandställningen tas bort eller så får man själv söka upp en tandregleringsspecialist på platsen dit man flyttar. Kliniken kan hjälpa dig så att du får med dig information om din pågående behandling till din nya tandläkare. Vet man med sig att man ska flytta utomlands inom en tvåårs period så är det dock bättre om man inte påbörjar behandlingen.