Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Din trygghet är viktig för oss. Vi följer Folkhälsomyndighetens skärpta råd för att förhindra spridning av covid-19. Du som är symtomfri är välkommen till oss som vanligt. Bär munskydd vid besöket om du är 16 år eller äldre. Läs mer om hur vi arbetar för att stärka din trygghet.

Efter behandling

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 3
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 3
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 3

Efter cirka två år är behandlingen oftast klar. När den fasta tandställningen tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge. För att förhindra detta avslutas behandlingen med det som kallas retention.

Retention innebär att tänderna stabiliseras med en retentionstandställning (retainer) som kan vara avtagbar eller bestå av en metalltråd som limmas på insidan av framtänderna. Ibland måste en retentionstandställning användas väldigt länge. Trots detta kan en viss återgång till ursprungligt läge ske, beroende på förändringar i växt och funktion. Risken att tänderna går tillbaka är störst de första åren efter behandling.

Om du vill behålla resultatet måste du använda din retainer, detta är ditt ansvar. Det är viktigt att du följer råden och hör av dig om något skaver, lossnar eller inte fungerar. Kontakta specialisttandvården under det första året, sedan din vanliga tandläkare.

Underhåll och reparation av retainern är kostnadsfritt i två år för barn och ungdomar till 24 år och i ett år för vuxna. Därefter betalar du själv om du vill att den ska vara kvar.

Avtagbar retainer

En avtagbar retainer kan vara en plastskena (Essix) eller en retentionsplåt (Jensen) som ska användas varje natt under det första året. Därefter enligt din tandläkares rekommendation. Det är viktigt att skenan passar och alltid går på plats. Om den klämmer och spänner, har den använts för lite och tänderna har flyttat på sig.

Tänk på:

 • Ta ut retainern när du äter, dricker eller borstar tänderna.
 • Var rädd om din retainer– när du inte har den i munnen, förvara den i en burk.
 • Rengör den dagligen med tandborste, tvål och ljummet vatten.
 • Ta med retainern vid varje besök hos tandvården.

Hur man rengör en avtagbar tandställning, video - YouTube

Om du tappar bort din retainer 

Om du tappar bort din retainer betalar barn och ungdomar till och med det år man fyller 18 halva tandtekniska kostnaden vid första tillfället, därefter hela kostnaden. Från det år man fyller 19 betalar ungdomar och vuxna hela den tandtekniska kostnaden vid borttappad retainer. Denna information får du även i början av behandlingen.

Fastsittande retainer

Fastsittande retainer kallas även bondad eller limmad retainer. Det är en metalltråd som fästs på insidan av framtänderna. Tråd som inte orsakar några problem kan sitta kvar så länge som du vill hålla framtänderna raka, men den måste regelbundet kontrolleras av en tandläkare.

Tänk på:

 • Gör rent noggrant runt tråden och var uppmärksam på om den lossnar.
 • Har tråden lossnat helt, spara den och ta med den till tandläkaren.
 • Var uppmärksam på om någon tand flyttat sig eller tandköttet drar sig tillbaka. Kontakta då din tandläkare.
Senast uppdaterad: 2017-08-17 09:29