Så fungerar en fast tandställning
Den fasta tandställningen är den vanligaste sortens tandställning och används för att flytta dina tänder. Den kan se ut på olika sätt och vara placerad på framsidan eller insidan av tänderna.
Vi erbjuder tandreglering för barn, ungdomar och vuxna. Här får du veta hur behandlingen går till.
Tandreglering (ortodonti) kan behövas när tänder inte kommer fram, har vuxit snett, sitter för tätt, för glest eller om något annat i bettet behöver förbättras. Tandreglering behövs ofta av estetiska skäl, men också för att undvika att tänderna blir skadade.
Behandlingen innebär att tandläkaren med hjälp av en tandställning förbättrar tändernas läge och hur de möts när du biter ihop.
Bettavvikelser upptäcks oftast i samband med vanliga tandundersökningar. Din tandläkare kontrollerar ditt bett i samband med undersökning och konsulterar en specialisttandläkare vid behov. Det behövs en remiss för att komma till våra ortodontikliniker.
Barn och ungdomar upp till 19 års ålder bedöms av en specialisttandläkare om de kan få tandreglering kostnadsfritt. Bedömningen görs utifrån ett antal urvalskriterier, som grundar sig på riktlinjer för prioritering i Västra Götalandsregionen. Om kriterierna för kostnadsfri behandling inte uppfylls kan man i vissa fall få hjälp med tandreglering på egen bekostnad. Tandreglering med fast tandställning sker som regel vid 14 års ålder eller senare.
Om du som vuxen är i behov av tandreglering är du välkommen att kontakta din tandläkare. Då får du hjälp att komma i kontakt med en specialisttandläkare för konsultation. Du betalar själv för behandlingen, men det kan finnas undantag vid svårare avvikelser. Då kan tandregleringen omfattas av det statliga tandvårdsstödet och Försäkringskassan står för en del av kostnaden.
Tandvårdsstöd - Försäkringskassan