Så fungerar en fast tandställning
Den fasta tandställningen är den vanligaste sortens tandställning och används för att flytta dina tänder. Den kan se ut på olika sätt och vara placerad på framsidan eller insidan av tänderna.
En behandling med fast tandställning tar vanligtvis cirka två år. När den tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge. För att förhindra detta avslutas behandlingen med det som kallas retention.
Retention innebär att tänderna stabiliseras med en retentionstandställning (retainer) som kan vara avtagbar eller bestå av en metalltråd som limmas på insidan av framtänderna. Ibland måste en retentionstandställning användas väldigt länge. Trots detta kan en viss återgång till tändernas ursprungliga läge ske, beroende på förändringar i växt och funktion. Risken att tänderna går tillbaka är störst de första åren efter behandling.
Om du vill behålla resultatet måste du vara noga med att använda din retainer. Det är viktigt att du följer råden och hör av dig om något skaver, lossnar eller inte fungerar. Under första året ska du kontakta specialisttandvården. Efter det ska du höra av dig till din vanliga tandläkare.
En avtagbar retainer kan vara en plastskena (Essix) eller en retentionsplåt (Jensen). Den ska användas varje natt under det första året och därefter enligt din tandläkares rekommendation. Det är viktigt att skenan passar och alltid går att få på plats. Om den klämmer och spänner, har den använts för lite och tänderna har flyttat på sig.
Fastsittande retainer kallas även bondad eller limmad retainer. Det är en metalltråd som fästs på insidan av framtänderna. En tråd som inte orsakar några problem kan sitta kvar så länge som du vill hålla framtänderna raka, men den måste regelbundet kontrolleras av en tandläkare.
Var uppmärksam på om någon tand flyttat sig eller tandköttet drar sig tillbaka. Kontakta då din tandläkare.