Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Vad kostar Frisktandvård?

När du prenumererar på Frisktandvård baseras priset på exempelvis din munhälsa, vanor och din tandhistorik från tidigare i livet. Efter en undersökning hos oss får du reda på vilken avgiftsklass du hamnar i och vad Frisktandvård kostar för just dig. 

Fast kostnad i tre år

När du tecknar avtal om Frisktandvård får du ett fast pris som gäller i tre år. Du väljer själv om du vill betala hela ditt årsbelopp på en gång eller om du vill dela upp summan och betala per månad. Det går även att betala hela beloppet för tre år på en gång.

Avgiftsklasser

Det finns tio avgiftsklasser för Frisktandvård, från 40 kronor i månaden och uppåt. Det betyder att det blir en högre månadskostnad för dig som har större risk att få problem med tänderna. Möjligheten kan också finnas att du med tiden kan få en lägre och mer förmånlig avtalsklass genom att sköta munhälsan tills det är dags att förnya ditt avtal. 

Alla priser gäller från 15 januari 2024 och anges i svenska kronor. 

Grupp Kostnad med ATB* 24-29 år och från 65 år och äldre
Månad År
1 40 480
2 65 780
3 100 1 200
4 150 1 800
5 225 2 700
6 300 3 600
7 385 4 620
8 480 5 760
9 630 7 560
10 850 10 200
 
Grupp Kostnad med ATB* 30-64 år**
Månad År
1 65 780
2 90 1 080
3 125 1 500
4 175 2 100
5 250 3 000
6 325 3 900
7 410 4 920
8 505 6 060
9 655 7 860
10 875 10 500

*Alla som är inskrivna i svensk allmän försäkringskassa får ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) från och med den 1 juli det år man fyller 24. Prisnivåerna förutsätter att du, oavsett ålder, använder ditt allmänna tandvårdsbidrag som delbetalning av Frisktandvården. Månadskostnaden ovan är din faktiska kostnad efter att tandvårdsbidraget är använt.

Läs mer om tandvårdsbidrag och tandvårdsstöd

** För dig under 30 och över 64 blir månadskostnaden lägre på grund av ett högre allmänt tandvårdsbidrag.

Vad kan påverka mitt pris för Frisktandvård?

Det finns flera saker som kan påverka vilket pris du får betala för din Frisktandvård.  

  • Dina kostvanor
  • Hur du sköter dina tänder
  • Om du röker eller snusar
  • Piercing i munnen
  • Om dina tänder utsätts för extra påfrestningar, till exempel om du gnisslar tänder.
  • Din sjukdomshistorik och tidigare behandlingar. Bland annat tidigare karies, fyllningar, rotfyllningar, kronor, broar, tandköttsinflammation, tandlossning och frätskador.

Förlängning av avtal

Avtalsperioden för din Frisktandvård är tre år. Därefter erbjuds en omteckning av avtalet, baserad på din senaste undersökning hos oss. 

Illustration med grön tandborste och orange hjärta som symboliserar hur bra det är med Frisktandvård och att det är istället för tandvårdsförsäkring eller tandförsäkring.

Allmänt tandvårdsbidrag till Frisktandvård och högkostnadsskydd

Från och med det år som du själv börjar betala för din tandvård har du rätt till tandvårdsstöd. Det innebär att Försäkringskassan betalar en viss del av dina tandvårdskostnader. Det statliga tandvårdsstödet består av olika delar, till exempel ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) tänkt att användas för undersökningar och förebyggande vård, samt ett högkostnadsskydd. 
 
Ditt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) från Försäkringskassan används som delbetalning för din Frisktandvård. När du ingår ett avtal om Frisktandvård godkänner du att Folktandvården använder ditt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan som en del av betalningen, så länge avtalet gäller. Detta innebär att du inte behöver göra något själv. Bidraget blir en del av din månadsavgift automatiskt. 
 
Försäkringskassans högkostnadsskydd gäller inte för behandlingar som ingår i avtalet om Frisktandvård. Det betyder även att månadsavgiften inte ingår i högkostnadsskyddet. Får du en behandling som inte ingår i Frisktandvård kan du dock få skydd för den kostnaden, exempelvis eventuella behandlingar före tecknandet av avtalet.

Så betalar du

Du kan betala per månad (via autogiro) eller per år (via faktura eller e-faktura). Det går även att betala hela beloppet för tre år med kort eller kontant. Observera att du inte kan ändra betalsätt under avtalsperioden om du har valt årsfaktura. Behöver du dela upp årsfakturan, kontakta Folktandvårdens ekonomienhet, se kontaktuppgifter nedan. 

När du tecknar frisktandvårdsavtal och väljer att betala med autogiro kan du få dubbla månadsdragningar när andra avtalsåret börjar. Anledningen är att autogirodragningen inte påbörjades samma månad som avtalet tecknades. Dubbla månadsdragningar pågår till dess att betalningen är i kapp.

Du kan även välja e-faktura. Observera att om du väljer e-faktura så kan du endast få årsfakturor. Då skickar vi fakturan elektroniskt till din internetbank. E-fakturan innehåller samma uppgifter som dina tidigare fakturor och du får den vid samma tidpunkt som du skulle ha fått pappersfakturan. Du får ett meddelande i din internetbank när du har en faktura att betala. När du har godkänt den ser banken till att den betalas på förfallodagen. Om du missar att betala din e-faktura får du en påminnelse i pappersformat. Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten e-faktura.

Anmäl att du vill ha e-faktura i din internetbank. När du har fått en bekräftelse kommer nästa faktura till din internetbank.

Kontakt

  • Allmänna frågor angående e-faktura - kontakta din internetbank.
  • Frågor om en specifik faktura - kontakta din klinik/mottagning.
  • Frågor om betalningar - kontakta Folktandvårdens ekonomienhet på telefon 010-441 70 95 eller på ekonomienheten.ftv@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2024-11-14 12:18